Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekeraars kritisch over bouw protonenkliniek

Geplaatst opdonderdag 8 september 2016 - 12:01

De Federatie van Zorgverzekeraars blijft uiterst kritisch over de bouw van vier centra voor protonentherapie. Eén daarvan komt in Maastricht.

Het risico bestaat dat één van de centra uiteindelijk ten onder gaat door gebrek aan patiënten. Of dat het aantal wordt verhoogd doordat mensen behandeld gaan worden die in principe daar niet voor in aanmerking komen, zo schrijft de federatie in een mail aan GroenLinks-statenlid Andy Rossel.

Nieuwe methode
Protonentherapie is een nieuwe manier van bestralen waarbij kankerpatiënten minder last hebben van bijwerkingen omdat er veel meer gezond weefsel gespaard blijft. Maar volgens de Federatie van Zorgverzekeraars zijn er inmiddels ook goede andere alternatieven ontstaan zoals MRI-radiotherapie. Die zouden ook in de gewone ziekenhuizen kunnen worden toegepast.

Dure technologie
'Het onnodig behandelen van mensen met dure technologie terwijl het met dezelfde kwaliteit goedkoper kan, keuren wij af. Want het drijft onnodig de kosten van de zorg op', stelt de Federatie in de mail aan
Rossel.De mail is des te opvallender omdat directeur Maria Jacobs afgelopen in een statencommissie meldde dat de twijfel of zorgverzekeraars de behandelingen in het nieuwe centrum voor protonentherapie in Maastricht gaan betalen, verleden tijd is.

Verzekeraars
De grote zorgverzekeraars CZ en Achmea hebben schriftelijk toegezegd een contract te sluiten omdat ze het een goed initiatief vinden, aldus Jacobs. VGZ neemt pas een definitieve beslissing als het centrum eind 2018 van start gaat. Maar aan hun criterium dat de behandeling niet duurder mag zijn dan in het buitenland en ook niet kwalitatief slechter, kunnen wij zeker voldoen, zo was haar boodschap.

De Federatie zegt dat het haar onbekend is of dat klopt omdat ze daar geen zicht op heeft. Zorgverzekeraars moeten immers ieder afzonderlijk afspraken maken. We hebben er ook geen zicht op of de afspraken voldoende zijn om het centrum rendabel te maken, aldus de mail.

Lening
Het provinciebestuur wil een lening van vijf miljoen verstrekken voor de bouw van het centrum. Vrijdag wordt daarover gesproken in een
statencommissie. Het totale investeringsbedrag is ruim 39 miljoen euro.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ANP-27799778
Patiënten positief over protonentherapie in Maastricht
Komst protonenkliniek Maastricht stapje dichterbij
Provincie steekt geld in protonentherapie Maastricht
Startschot voor bouw protonenkliniek Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen