Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zorgpremie stijgt door coronacrisis met 250 euro per jaar'

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 22:30

De premie voor de zorgverzekering zal volgend jaar met 250 euro stijgen. Die verwachting spreekt hoogleraar Wim Groot uit in het L1 programma AvondGasten.

Door de coronacrisis hebben de ziekenhuizen veel extra kosten gemaakt. Daarnaast zijn inkomsten weggevallen, doordat veel operaties en consulten moesten worden afgezegd of uitgesteld. "De ziekenhuizen zelf becijferen hun kosten op 2 miljard euro. Voor de komende tijd verwachten ze 3 miljard extra nodig te hebben", zo licht Wim Groot toe. "Die twee miljard euro betalen de zorgverzekeraars uit hun reserves, zo hebben ze gezegd. Die reserves zijn er voor onverwachte tegenvallers zoals deze. Voor de kosten van de komende tijd zullen de premies omhoog gaan. Dat is 250 euro per verzekerde.

Premie
Deels gaat dat via de inkomensafhankelijke bijdrage die we betalen, de andere helft via de nominale premie die we elke maand aan de zorgverzekeraar betalen. Die zou dan met ongeveer 12 euro per maand stijgen."

Kwartje van Kok
Wim Groot betwijfelt of die extra kosten weer in mindering worden gebracht op de premie als de coronacrisis voorbij is. "Als er een vaccin is of als iedereen immuun is, kan een deel van die extra kosten teruggedraaid worden. Maar er is ook een discussie of we in de toekomst niet structureel meer IC-bedden nodig hebben. Er zullen waarschijnlijk ook andere kosten zijn die blijven oplopen, zoals de vergrijzing en nieuwe behandelingen. Dus het zou best wel eens een 'kwartje van Kok' kunnen blijken te zijn".

Niet-zinnige zorg
Volgens Wim Groot biedt deze coronaperiode ook een unieke kans om te onderzoeken welke behandelingen zinvol zijn en welke minder. "Het is opvallend dat huisartsen een enorme terugval in het aantal patiënten zagen. Dat roept de vraag op of al die klachten en problemen waarmee mensen bij de huisarts komen, wel noodzakelijke en zinvolle zorg is. Er is een uitgebreide discussie in Nederland om niet-zinnige zorg niet langer te leveren. Deze crisis laat wel zien welke zorg misschien minder zinvol is", aldus Wim Groot.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen