Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgmedewerker werd parttime pooier: 'Was wel spannend'

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 17:22

Bas B. (36) is dinsdag uitgebreid aan de tand gevoeld over het uitbuiten en prostitueren van zwakbegaafde vrouwen. De Sittardse zorgmedewerker gaf tegenover de rechter toe dat hij fout zat.

De dertiger wordt verdacht van meerdere zaken, van afpersing en diefstal tot mensenhandel.

Lees ook: Zorgmedewerker mogelijk psychopaat: 'Gladde prater'

Zwakbegaafde vrouwen
Het leeuwendeel van de zaak tegen Bas ziet op dat laatste; het prostitueren van zwakbegaafde vrouwen valt in strafrechtelijke zin onder 'mensenhandel'. Dit begon in 2018 met een Heerlense vrouw. De verdachte wilde haar naar eigen zeggen helpen met haar schulden, door haar bestaande advertentie op Sexjobs te professionaliseren en het contact met klanten over te nemen.

Eigen belang
Bas zegt tijdens zijn voorarrest veel te hebben nagedacht over zijn handelen. Waarom ging hij bijvoorbeeld verder met 'helpen' toen de schulden van de vrouw waren weggepoetst? "Ik weet het niet... ergens vond ik het ook wel spannend." Dinsdag gaf hij tegenover de rechter toe dat hij de vrouw uiteindelijk alleen nog maar prostitueerde voor zijn eigen financiële gewin.

'Aan de haren'
Chatgesprekken en opgenomen telefoongesprekken in het dossier geven echter een grauwer beeld van die periode. 'Ze heeft weer een bui. Zullen we anders zaterdag afspreken? Als ze dan niet wil, trek ik haar desnoods aan haar haren mee', zou hij hebben geschreven naar een andere man. Ook vroeg hij die man foto's te maken van de vrouw met een dildo en een komkommer.

Lees ook: Zorgvrijwilliger opnieuw gevangenis voor mensenhandel

Nieuwe arrestatie
En daar zou het niet bij zijn gebleven. Toen hij vrijkwam voor de eerste mensenhandelzaak, startte vrijwel direct de tweede. Uit verschillende getuigenverklaringen en gesprekken zou blijken dat hij wederom een zwakbegaafde vrouw de prostitutie in sleurde. Daarop is hij opnieuw gearresteerd. In deze zaak beroept Bas zich op zijn zwijgrecht, op aanraden van zijn advocaat Ludo Hameleers.

Psyche onderzocht
Een psycholoog en een psychiater ontdekten trekken van een psychopaat tijdens hun onderzoek naar Bas. Daarop werd hij naar observatiekliniek Pieter Baan Centrum gestuurd voor nader onderzoek. Woensdag worden de bevindingen uit dat onderzoek besproken en komen advocaten Hameleers en Peter Plasman aan het woord. De officier van justitie komt woensdag met zijn strafeis.

Bas baarde in maart 2020 opzien door zich bij MUMC+ en Zuyderland te melden als zorgvrijwilliger, om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Op dat moment kwam hij net vrij na een lang voorarrest voor de eerste mensenhandelzaak. De dertiger presenteert zichzelf geregeld als ambulancebroeder, maar blijkt een voormalig EHBO'er en uitzendkracht van de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen