Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgmedewerker is mogelijk psychopaat: 'Gladde prater'

Geplaatst opdinsdag 15 december 2020 - 21:14

Er zijn ernstige zorgen ontstaan over de geestelijke gesteldheid van Bas B. (36), de Sittardse zorgmedewerker die vastzit voor twee mensenhandelzaken. Volgens deskundigen vertoont hij kenmerken van een psychopaat.

Dat bleek dinsdag tijdens een tussentijdse zitting in Maastricht.

Lees ook: Zorgvrijwilliger opnieuw gevangenis in voor mensenhandel

Naar huis gestuurd
Bas kwam in 2018 in beeld bij justitie vanwege het vermeend prostitueren van een zwakbegaafde vrouw in Heerlen. Daarnaast zou hij een vrouw hebben gestalkt, een ander hebben afgeperst en werd hij verdacht van meerdere diefstallen. Dat was de reden dat de rechter twijfelde om Bas vrij te laten, toen diens advocaat dat in maart verzocht. Na enig mitsen en maren mocht de dertiger naar huis.

Bas stond te trappelen om weer in de zorg aan de slag te gaan. Hij omschrijft zichzelf immers als ambulancebroeder. GGD Zuid-Limburg weerspreekt dat. "Hij werkte als uitzendkracht en was EHBO'er. In die rol zal hij af en toe in een ambulance hebben gezeten, maar puur ter ondersteuning. Wij werken al even niet meer met hem samen."

Zwakbegaafd en verslaafd
Toen Bas in maart vrijkwam had hij al geruime tijd in voorarrest gezeten. In mei zou zijn proces beginnen. Dat ging niet door, want de Sittardenaar liep enkele weken na zijn vrijlating opnieuw tegen de lamp. En weer in een mensenhandelzaak. Dit keer zou hij een zwakbegaafde én alcoholverslaafde vrouw hebben geprostitueerd.

Lees ook: 'Sittardenaar dwong vrouw tot illegale prostitutie'

Kenmerken psychopathie
De rechter zette een psychiater en een psycholoog aan het werk om een beter beeld van Bas te krijgen. Zij hebben gerapporteerd dat er uitgebreider onderzoek nodig is in het Pieter Baan Centrum. Wel zagen ze kenmerken van psychopathie. Bas zou zelfzuchtig en gewetenloos zijn. Zijn advocaat Ludo Hameleers noemde het dinsdag 'harde taal'.

Hameleers en zijn collega Selmi Konya, die Bas ook bijstaat, pleitten dinsdag toch voor nieuwe vrijlating. "Onder strenge voorwaarden. Elke dag melden bij de politie, huisarrest, een internetverbod. Hij is bereid overal aan mee te werken. Ook aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum."

'Aan slachtoffers denken'
De aanklager verzette zich tegen dat verzoek. "Ik lees niet vaak dat een deskundige aangeeft dat er mogelijk sprake is van psychopathie. Hij wordt omschreven als gladde prater met een gebrek aan berouw. We moeten aan de slachtoffers denken die er al zijn, maar ook aan mogelijke slachtoffers in de toekomst. Ik denk echt dat er iets serieus mis is, en ik wil het graag weten."

Zijn verzet bleek succesvol. De rechter verlengde het voorarrest van Bas. Die moet, zodra er plek is, naar observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Pas daarna gaat zijn proces van start.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen