Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen in parlement over komst mestverwerkingsfabriek

Geplaatst opdonderdag 11 januari 2018 - 12:14

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement maken zich grote zorgen over de komst van een grote mestverwerkingsfabriek langs de A73 bij Grubbenvorst.

Het provinciebestuur en het Waterschap Limburg hebben groen licht gegeven voor het plan van een Duits bedrijf. Maar in schriftelijke vragen stellen de drie partijen bang te zijn voor vele negatieve gevolgen voor leefbaarheid en milieu.

Negatieve gevolgen
De komst van de fabriek kan leiden tot meer stankoverlast, uitstoot van fijnstof en ammoniak en verslechtering van de waterkwaliteit, aldus de partijen. Zo zou het mestverwerkingsbedrijf een enorme hoeveelheid afvalwater lozen in het nabijgelegen oppervlaktewater van de Gekkengraaf. Verder zou er onvoldoende rekening worden gehouden met het risico op calamiteiten, bijvoorbeeld lekkage van opslagtanks.

Weerstand
Coalitiepartij SP en oppositiepartijen GroenLinks en PvdD wijzen ook op de 'enorme weerstand' in de omgeving. Zij vinden daarom dat goed overlegd moet worden met omwonenden en dat hun zorgen en bezwaren serieus moeten worden genomen. Bovendien zetten de drie partijen grote vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van een vergunning.

Ook lijkt zo'n grootschalige installatie ver af te staan van het doel van het provinciale beleid dat "de agrarische sector in 2025 een lust voor de omgeving moet zijn", zo zeggen zij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen