Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen in parlement over komst mestverwerkingsfabriek

Geplaatst opdonderdag 11 januari 2018 - 12:14

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement maken zich grote zorgen over de komst van een grote mestverwerkingsfabriek langs de A73 bij Grubbenvorst.

Het provinciebestuur en het Waterschap Limburg hebben groen licht gegeven voor het plan van een Duits bedrijf. Maar in schriftelijke vragen stellen de drie partijen bang te zijn voor vele negatieve gevolgen voor leefbaarheid en milieu.

Negatieve gevolgen
De komst van de fabriek kan leiden tot meer stankoverlast, uitstoot van fijnstof en ammoniak en verslechtering van de waterkwaliteit, aldus de partijen. Zo zou het mestverwerkingsbedrijf een enorme hoeveelheid afvalwater lozen in het nabijgelegen oppervlaktewater van de Gekkengraaf. Verder zou er onvoldoende rekening worden gehouden met het risico op calamiteiten, bijvoorbeeld lekkage van opslagtanks.

Weerstand
Coalitiepartij SP en oppositiepartijen GroenLinks en PvdD wijzen ook op de 'enorme weerstand' in de omgeving. Zij vinden daarom dat goed overlegd moet worden met omwonenden en dat hun zorgen en bezwaren serieus moeten worden genomen. Bovendien zetten de drie partijen grote vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van een vergunning.

Ook lijkt zo'n grootschalige installatie ver af te staan van het doel van het provinciale beleid dat "de agrarische sector in 2025 een lust voor de omgeving moet zijn", zo zeggen zij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen