Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over verdringing binnen ov door buurtbussen

Geplaatst opvrijdag 17 november 2017 - 12:34

SP en PvdA in het Limburgs Parlement hebben grote problemen met de toename van het aantal vrijwilligers dat wordt ingezet bij het openbaar vervoer in Limburg.

In een statencommissie stelden beide partijen dat dat ten koste gaat van betaalde chauffeurs.

Buurtbussen
Aanleiding voor hun kritiek was de toename van het aantal buurtbussen dat voor volgend jaar is gepland door vervoerder Arriva. Die worden gereden door vrijwilligers. Momenteel telt Limburg acht buurtbussen. Daar komen er nu vier bij: twee in Venray, één in Horst aan de Maas en één in Roermond.

Shuttles
De nieuwe busjes komen in de plaats van bijna veertig OV-shuttles. Dat is een vaste plek in een kern waarvandaan op afroep een taxi een passagier naar de dichtstbijzijnde plek brengt waar een reguliere buslijn stopt. Maar op deze plekken bijna veertig plaatsen is de vraag zo groot dat het interessant wordt om buurtbussen via een vaste route door een aantal kernen te laten rijden.

Verdringing
SP en PvdA vinden dat sprake is van arbeidsverdringing omdat dat ten koste gaat van de betaalde chauffeurs van de huidige OV-shuttles. Die werken nu voor een taxibedrijf dat door Arriva wordt betaald voor haar diensten.

Te duur
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus stelt daar tegenover dat de reiziger er flink op vooruit gaat omdat er op meerdere plaatsen een bus komt. Het is voor Arriva alleen niet financieel haalbaar om die buurtbussen door betaalde chauffeurs te laten rijden.

Bovendien gaat het maar om een beperkt aantal uren bij die taxibedrijven. Er is dus geen sprake van broodroof', zo stelt de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen