Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over uitval medewerkers kinderopvang

Geplaatst opdonderdag 10 september 2020 - 10:17

Kinderopvangcentra krijgen hun personele bezetting niet meer rond doordat medewerkers met corona-achtige klachten thuis zitten te wachten op de uitslag van hun coronatest.

Dat zeggen de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Kinderen thuis
"Medewerkers met verkoudheidsverschijnselen moeten soms bijna een week wachten op een coronatest en de uitslag. Ze zitten daardoor thuis dagenlang op de bank. Kinderopvangondernemers krijgen als gevolg daarvan hun planningen niet meer rond en vrezen groepen te moeten sluiten. Per groep worden tientallen ouders geraakt; zij komen met hun kind thuis te zitten. Dit heeft grote consequenties voor werkend Nederland", zeggen ze.

Wachttijden
Ook in Limburg lopen de wachttijden sinds deze week op, bevestigen de twee Limburgse GGD's. Aan de voorkant staan mensen lang in de wachtrij voor ze een afspraak krijgen. Aan de achterkant loopt het aanleveren van de testresultaten vertraging op.

Lees ook: Mensen langer in de wachtrij voor coronatest

Gastouders
De organisaties hielden een enquête waaruit volgens hen blijkt dat één op de drie ondernemers meer dan 10 procent van hun medewerkers niet kan laten werken. "Eenzelfde percentage gastouders is momenteel niet aan de slag."

De wachttijden worden veroorzaakt door de landelijke laboratoriumcapaciteit. Die heeft haar maximum bereikt waardoor het wachten op de testresultaten langer duurt. Beide GGD's zitten nog niet aan hun maximale testcapaciteit. Verhogen is geen optie, want dat zorgt alleen maar voor meer problemen bij de laboratoria.

Omvangrijke sluiting
Alle verlofaanvragen voor medewerkers van de kinderopvang zijn inmiddels ingetrokken. "Desondanks dreigt een omvangrijke sluiting op zeer korte termijn als de situatie niet verandert; kinderopvangondernemers geven aan dat de rek er inmiddels aan alle kanten uit is."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen