Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over rijksmonument Kurversgraaf Arcen

Geplaatst opwoensdag 18 maart 2015 - 6:56

De Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Stichting Dorp en Erfgoed Arcen en de Nederlandse Tuinenstichting maken zich ernstig zorgen over het Arcense rijksmonument Kurversgraaf.

De Kurversgraaf is samen met het restant van de Schanstoren het enige overblijfsel van de vestingswerken rond Arcen.

'In de knel'
In de plannen voor de mutifunctionele accommodatie (mfa) op het Ovaal aan de zuidrand van het dorp wordt volgens de drie partijen geen rekening gehouden met het rijksmonument. "Door de gewijzigde positionering van de mfa is het gebouw juist dichter naar de Kurversgraaf opgeschoven. Dat zorgt ervoor dat de beleving van de gracht als omranding en afsluiting van het dorp in de knel komt", schrijven de drie partijen in een brief naar de Raad van State.

Gemeente Venlo
Het schrijven is een reactie op de aangepaste onderbouwing van het plan door de gemeente Venlo. Die kreeg eind vorig jaar van de Raad van State de opdracht om het bouwplan voor de multifunctionele accommodatie beter te onderbouwen. Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State zich definitief uitspreekt over de bezwaren die tegen het bouwplan zijn ingediend.

Bouw mfa
Tot afgrijzen van de bezwaarmakers, is Venlo echter al begonnen met de bouw van de mfa. Ook zijn er werkzaamheden aan de Kurversgraaf verricht. Volgens de bezwaarmakers valt het rijksmonument echter buiten het plangebied. Bovendien mag er niet zomaar aan een rijksmonument worden gesleuteld.

"De Kurversgraaf valt voor een klein deel binnen het besluitvlak van de omgevingsvergunning”, laat een woordvoerster van de gemeente Venlo weten. "De werkzaamheden zijn echter gericht op onderhoud, het opwaarderen van de Kurversgraaf en het verbeteren van de beleefbaarheid. Zo is de bestaande duiker verplaatst is er gesnoeid, wordt het talud verbeterd en gras ingezaaid."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gat van Arcen wordt na negen jaar gevuld
Nieuwe toekomst voor Sint Jacobskapel in Venlo
Provincie steekt 7 ton in verpauperd centrum Blerick
Twaalf nieuwe studio's in Venlo
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen