Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over rijksmonument Kurversgraaf Arcen

Geplaatst opwoensdag 18 maart 2015 - 6:56

De Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Stichting Dorp en Erfgoed Arcen en de Nederlandse Tuinenstichting maken zich ernstig zorgen over het Arcense rijksmonument Kurversgraaf.

De Kurversgraaf is samen met het restant van de Schanstoren het enige overblijfsel van de vestingswerken rond Arcen.

'In de knel'
In de plannen voor de mutifunctionele accommodatie (mfa) op het Ovaal aan de zuidrand van het dorp wordt volgens de drie partijen geen rekening gehouden met het rijksmonument. "Door de gewijzigde positionering van de mfa is het gebouw juist dichter naar de Kurversgraaf opgeschoven. Dat zorgt ervoor dat de beleving van de gracht als omranding en afsluiting van het dorp in de knel komt", schrijven de drie partijen in een brief naar de Raad van State.

Gemeente Venlo
Het schrijven is een reactie op de aangepaste onderbouwing van het plan door de gemeente Venlo. Die kreeg eind vorig jaar van de Raad van State de opdracht om het bouwplan voor de multifunctionele accommodatie beter te onderbouwen. Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State zich definitief uitspreekt over de bezwaren die tegen het bouwplan zijn ingediend.

Bouw mfa
Tot afgrijzen van de bezwaarmakers, is Venlo echter al begonnen met de bouw van de mfa. Ook zijn er werkzaamheden aan de Kurversgraaf verricht. Volgens de bezwaarmakers valt het rijksmonument echter buiten het plangebied. Bovendien mag er niet zomaar aan een rijksmonument worden gesleuteld.

"De Kurversgraaf valt voor een klein deel binnen het besluitvlak van de omgevingsvergunning”, laat een woordvoerster van de gemeente Venlo weten. "De werkzaamheden zijn echter gericht op onderhoud, het opwaarderen van de Kurversgraaf en het verbeteren van de beleefbaarheid. Zo is de bestaande duiker verplaatst is er gesnoeid, wordt het talud verbeterd en gras ingezaaid."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gat van Arcen wordt na negen jaar gevuld
Nieuwe toekomst voor Sint Jacobskapel in Venlo
Provincie steekt 7 ton in verpauperd centrum Blerick
Twaalf nieuwe studio's in Venlo
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen