Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over rellen in België: 'Bereiden ons voor op ergste'

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 15:19

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen is bezorgd dat de aanhoudende rellen in onze provincie zijn eigen inwoners op dezelfde ideeën gaat brengen.

"Ik heb begrepen dat er Maasmechelse jongeren in Stein aanwezig zijn geweest. We vrezen voor kopieergedrag", zegt de burgemeester.

'Voorbereiden op ergste scenario'
Op social media gaan berichten rond die oproepen tot opruiingen in Maasmechelen. "We analyseren wie daarachter zitten om de zaken al van te voren in de kiem te smoren", zegt Terwingen. "Anderzijds bereiden we ons voor op het ergste scenario en proberen we voldoende politiemacht op de been te hebben."

Video: L1

Maasmechelse molotovcocktail
Terwingen keek met ongeloof en onbegrip naar beelden van de rellen in onder andere Stein, Geleen en Roermond. "Het is onze zorg om te voorkomen dat dit in België en met name in Maasmechelen gaat gebeuren", zegt de burgervader. In Maasmechelen werd maandag al met een molotovcocktail gegooid bij het huis van een oud-burgemeester. Terwingen denkt dat het puur toeval is dat juist daar het explosief is afgestoken. Hij heeft er geen enkel goed woord voor over. "Die jongeren zijn echt snotapen en krapuul. Die beseffen niet waar ze mee bezig zijn."

Op beelden op social media is te zien hoe een jongen de brandbom aansteekt. "Maasmechelen, we gaan beginnen", roept hij. De fles spat vervolgens op de grond uit elkaar, met een vuurbal tot gevolg. Ook in Turnhout, Sint-Niklaas en Kortrijk onderzoekt de politie oproepen tot opruiing.

Complotdenkersnetwerk
Hoofddocent journalistiek en mediastudies Ike Picone van de Vrije Universiteit Brussel zegt in krant De Morgen dat Nederland complotdenkers heeft die een netwerk vormen. "Ze staan online met elkaar in contact en versterken elkaars boodschap, door elkaar uit te nodigen."

De krant schrijft dat Nederland met digitale kwesties vaak voorloopt op België. "Spill-over naar Vlaanderen is zeker niet uit te sluiten", zegt Picone. In België wordt via sociale media al opgeroepen om komend weekend de straat op te gaan in Belgische gemeenten bij de grens met Nederland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen