Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over radicalisering moslimjongeren blijven

Geplaatst opzondag 5 maart 2017 - 16:37

Moslimjongeren in Limburg zijn makkelijk vatbaar voor radicale denkbeelden. Daardoor blijven er zorgen.

De jongeren gaan daarin hun eigen weg en hebben geen boodschap aan hun ouders of een imam, maar zoeken pasklare oplossingen voor complexe problemen.

Boek
Dat concludeerden journalist Claire van Dijck en voorman Bouchaib Saadane van de Marokkanen in Limburg zondag in het L1 radioprogramma De Stemming. Van Dijck schreef met haar collega Johan van de Beek het boek Sultan en de lokgroep van de jihad over de radicalisering van Limburgse jongeren. Hoofdpersoon in het boek is de Maastrichtse jongen Sultan die in 2014 naar Irak reisde en een zelfmoordaanslag pleegde in Bagdad.

In de greep
Binnen de islamitische gemeenschap bestaan volgens Van
Dijck grote zorgen over de eigengereidheid van jongeren. Ze concludeert dat op basis van een aantal interviews met Limburgse moslims die als monoloog zijn samengevat in het boek. "Er zijn mensen die greep op jongeren hebben, er gebeurt van alles en veel wordt ook gezien. Maar men weet niet wat men er mee aanmoet", zegt Van Dijck.

Kentering
Saadane is het met haar eens: "Die zorg herken ik zeker." Maar volgens hem is er sinds een jaar wel sprake van een kentering. Tijdens bijeenkomsten worden ouders voorgelicht om kenmerken van radicalisering te herkennen.

"Probeer alert te zijn, reageer op veranderingen bij je kind. Als voorbeeld nemen we de situatie van de vader van Sultan mee", zegt Saadane. Volgens hem is de situatie van nu niet meer vergelijkbaar met 2014. "Ouders wisten toen niet waar ze naar toe moesten met hun zorgen, nu is er een hulplijn"

Stilte
Van Dijck vraagt zich af of er wel gesproken wordt over radicalisering. Ze constateerde dat er in Maastricht een muur van stilte werd opgetrokken na de zelfmoordaanslag van Sultan. Saadane denkt dat dit nu niet meer het geval is: "Er zijn veel bijeenkomsten en ook de gemeente is bezig met het thema radicalisering. Jongeren worden geïnformeerd. Je moet antwoorden kunnen geven op hun vragen en ze moeten weerbaar worden".

Het hele gesprek luister je hier terug.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Moskeeën extra alert op radicalen onder vluchtelingen
Project moet radicalisering voorkomen
Vrouw van 24 uit Sittard afgereisd naar Syrië
Hoes: 'Moslims te braaf in reactie op aanslag Parijs'
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen