Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over monumentale kloosterkapel in Sittard

Geplaatst opzondag 5 december 2021 - 15:23

Historische verenigingen vrezen dat de eeuwenoude kapel van het klooster Agnetenberg in Sittard verminkt wordt als het gebouw tot een woning mag worden verbouwd.

De kloosterkapel is uitzonderlijk vanwege het laat barokke interieur dat nog helemaal in originele en gave staat is.

Geen toestemming
In een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad maken de Stichting Jacob Kritzraedt, Vereniging Sittards Verleden en de Federatie Historie Sittard-Geleen zich sterk voor het behoud van de kapel in de originele staat. Ze roepen de gemeenteraad op om geen toestemming te geven om de kapel te verbouwen tot een particuliere woning.

Onherstelbare schade
'Als de bouwvergunning wordt afgegeven zal het complete interieur gestript worden en zal de buitengevel onherstelbaar beschadigd raken, terwijl het gebouw nooit meer toegankelijk zal zijn voor publiek', zo schrijven de drie stichtingen en verenigingen.

Blunder
Met name het interieur uit de zeventiende eeuw noemen ze uniek voor Nederland. 'Het kapelinterieur heeft de eeuwen doorstaan. Wanneer dit nu niet gebeurt, zullen toekomstige generaties ons deze historische blunder nooit vergeven', aldus de briefschrijvers.

Trekpleister
De kloosterkapel in de binnenstad van Sittard heeft volgens de historische belangengroepen ook economische waarde, vanwege de monumentale status zou het gebouw een toeristische aantrekkingskracht kunnen krijgen. De drie verenigingen en stichtingen verwijten de gemeente Sittard-Geleen dat er nog nooit een onderzoek naar de herontwikkeling van de kapel is uitgevoerd.

Museum
Voorzitter Theo Hanssen van de Stichting Jacob Kritzraedt noemt als eventuele nieuwe bestemming het lang gekoesterde verlangen voor een Toon Hermansmuseum in Sittard. "Dat zou in de kloosterkapel prima in te passen zijn: In deze kapel kun je een prachtige tentoonstellingsruimte, een permanent museum maken. Toon Hermans was best religieus, dus dat is niet vreemd."

De gemeenteraad van Sittard-Geleen neemt deze maand een besluit over de toekomst van de kapel van het Agnetenbergklooster.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen