Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om rookschade aan historisch tableau Neercanne

Geplaatst opzaterdag 22 juli 2017 - 15:37

Het is niet duidelijk of het historisch tableau in de grot bij Chateau Neercanne de grottenbrand overleeft.

Sinds donderdag woedt er brand in de grotten in het nabijgelegen Kanne. Door het ondergrondse gangenstelsel zijn rook en roet in de grot van Chateau Neercanne terecht gekomen.

Regeringsleiders
Op het mergeltableau staan de handtekeningen van regeringsleiders als Francois Mitterand en Helmut Kohl en koningin Beatrix.

Lunch
Het tableau herinnert aan een lunch in 1991, aangeboden door Beatrix aan de regeringsleiders tijdens onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht. Dat werd een jaar later ondertekend en legde de basis voor de huidige Europese Unie.

Wijnvoorraad
De grotten bij Chateau Neercanne herbergen behalve het tableau ook de wijnvoorraad van het sterrenrestaurant. De directie vreest dat de tienduizend flessen die daar liggen waarschijnlijk als verloren kunnen worden beschouwd. "De rook zal door de poreuze kurken naar binnengedrongen zijn. Over de waarde van de voorraad kan ik nog niets zeggen, maar het mag duidelijk zijn dat het niet om supermarktwijntjes gaat", zegt directeur Peter Harkema.

Omdat de brand moeilijk te bestrijden is, zal de brandweer het vuur gecontroleerd laten uitbranden.

Lees ook: Brandweer laat grottenbrand gecontroleerd uitbranden

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Grotten na hooibrand weer in gebruik
Hulpdiensten controleren luchtkwaliteit vanwege grotbrand
Château Neercanne schrijft wijn uit grotten af
Nieuwe bluspoging bij grotbrand Maastricht
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen