Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om rookschade aan historisch tableau Neercanne

Geplaatst opzaterdag 22 juli 2017 - 15:37

Het is niet duidelijk of het historisch tableau in de grot bij Chateau Neercanne de grottenbrand overleeft.

Sinds donderdag woedt er brand in de grotten in het nabijgelegen Kanne. Door het ondergrondse gangenstelsel zijn rook en roet in de grot van Chateau Neercanne terecht gekomen.

Regeringsleiders
Op het mergeltableau staan de handtekeningen van regeringsleiders als Francois Mitterand en Helmut Kohl en koningin Beatrix.

Lunch
Het tableau herinnert aan een lunch in 1991, aangeboden door Beatrix aan de regeringsleiders tijdens onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht. Dat werd een jaar later ondertekend en legde de basis voor de huidige Europese Unie.

Wijnvoorraad
De grotten bij Chateau Neercanne herbergen behalve het tableau ook de wijnvoorraad van het sterrenrestaurant. De directie vreest dat de tienduizend flessen die daar liggen waarschijnlijk als verloren kunnen worden beschouwd. "De rook zal door de poreuze kurken naar binnengedrongen zijn. Over de waarde van de voorraad kan ik nog niets zeggen, maar het mag duidelijk zijn dat het niet om supermarktwijntjes gaat", zegt directeur Peter Harkema.

Omdat de brand moeilijk te bestrijden is, zal de brandweer het vuur gecontroleerd laten uitbranden.

Lees ook: Brandweer laat grottenbrand gecontroleerd uitbranden

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Grotten na hooibrand weer in gebruik
Hulpdiensten controleren luchtkwaliteit vanwege grotbrand
Château Neercanne schrijft wijn uit grotten af
Nieuwe bluspoging bij grotbrand Maastricht
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV