Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om leerling: 'Schoolsluiting laat sporen achter'

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 10:51

Scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen door de lockdown een leerachterstand oplopen waar ze mogelijk de rest van hun leven last van hebben, zegt Mark Levels.

De hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht is daarom blij dat vanaf 8 februari het onderwijs en de kinderopvang weer mondjesmaat opengaan.

Het is van de weinige versoepelingen tijdens de lockdown. Met het schrikbeeld van een oprukkende Britse coronavariant blijven de teugels nog even strak gespannen. De avondklok wordt mogelijk verlengd en de lockdown duurt nog zeker tot begin maart.

Sporen achterlaten
Levels: "We merken dat de sluiting van basisscholen enorme gevolgen voor kinderen heeft gehad. Voor zowel de leerprestaties als het sociaal, emotioneel welzijn. En dat gaat wel sporen achterlaten."

De hoogleraar maakt zich niet alleen zorgen om de basisschoolleerlingen, ook om scholieren van het voortgezet onderwijs. "Leerlingen krijgen hier de basisvaardigheden aangeleerd. En als ze dan een leerachterstand oplopen kunnen ze er de rest van hun leven last van hebben", zegt Levels dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Studie op locatie
Het brein went volgens Levels aan veranderingen zoals het thuiswerken en vanuit huis studeren. Toch pleit hij voor gedeeltelijke onderwijs op locatie voor studenten in het hoger onderwijs. Het studeren is namelijk meer dan alleen studeren, vindt de hoogleraar. "Door samen te werken in groepjes kom je vaak tot hele andere conclusies. Ook de sociale interactie is belangrijk en daar is geen vervanging voor."

Levels snapt de sluiting van scholen goed, maar daar wordt volgens hem wel een bepaalde prijs voor betaald. "En daar moeten we de ogen ook niet voor sluiten."

'Perspectief is belangrijk'
Behalve de vervelende situatie voor scholieren, merkt hij ook dat mensen het over het algemeen zat zijn. De samenleving houdt het wel nog allemaal vol, maar er ontwikkelen zich volgens de hoogleraar steeds meer psychologische problemen. "Mensen zijn nog steeds bang dat de lockdown met de maatregelen heel lang gaat duren. We willen graag op vakantie, maar we weten niet wanneer dat mogelijk is."

Toch is hij van mening dat ieder sprankje hoop ons leidt naar een weg naar buiten. "Het is belangrijk dat we dat perspectief krijgen, maar we moeten nu niet denken dat het allemaal over is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen