Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om leerling: 'Schoolsluiting laat sporen achter'

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 10:51

Scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen door de lockdown een leerachterstand oplopen waar ze mogelijk de rest van hun leven last van hebben, zegt Mark Levels.

De hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht is daarom blij dat vanaf 8 februari het onderwijs en de kinderopvang weer mondjesmaat opengaan.

Het is van de weinige versoepelingen tijdens de lockdown. Met het schrikbeeld van een oprukkende Britse coronavariant blijven de teugels nog even strak gespannen. De avondklok wordt mogelijk verlengd en de lockdown duurt nog zeker tot begin maart.

Sporen achterlaten
Levels: "We merken dat de sluiting van basisscholen enorme gevolgen voor kinderen heeft gehad. Voor zowel de leerprestaties als het sociaal, emotioneel welzijn. En dat gaat wel sporen achterlaten."

De hoogleraar maakt zich niet alleen zorgen om de basisschoolleerlingen, ook om scholieren van het voortgezet onderwijs. "Leerlingen krijgen hier de basisvaardigheden aangeleerd. En als ze dan een leerachterstand oplopen kunnen ze er de rest van hun leven last van hebben", zegt Levels dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Studie op locatie
Het brein went volgens Levels aan veranderingen zoals het thuiswerken en vanuit huis studeren. Toch pleit hij voor gedeeltelijke onderwijs op locatie voor studenten in het hoger onderwijs. Het studeren is namelijk meer dan alleen studeren, vindt de hoogleraar. "Door samen te werken in groepjes kom je vaak tot hele andere conclusies. Ook de sociale interactie is belangrijk en daar is geen vervanging voor."

Levels snapt de sluiting van scholen goed, maar daar wordt volgens hem wel een bepaalde prijs voor betaald. "En daar moeten we de ogen ook niet voor sluiten."

'Perspectief is belangrijk'
Behalve de vervelende situatie voor scholieren, merkt hij ook dat mensen het over het algemeen zat zijn. De samenleving houdt het wel nog allemaal vol, maar er ontwikkelen zich volgens de hoogleraar steeds meer psychologische problemen. "Mensen zijn nog steeds bang dat de lockdown met de maatregelen heel lang gaat duren. We willen graag op vakantie, maar we weten niet wanneer dat mogelijk is."

Toch is hij van mening dat ieder sprankje hoop ons leidt naar een weg naar buiten. "Het is belangrijk dat we dat perspectief krijgen, maar we moeten nu niet denken dat het allemaal over is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen