Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om leerling: 'Schoolsluiting laat sporen achter'

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 10:51

Scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen door de lockdown een leerachterstand oplopen waar ze mogelijk de rest van hun leven last van hebben, zegt Mark Levels.

De hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht is daarom blij dat vanaf 8 februari het onderwijs en de kinderopvang weer mondjesmaat opengaan.

Het is van de weinige versoepelingen tijdens de lockdown. Met het schrikbeeld van een oprukkende Britse coronavariant blijven de teugels nog even strak gespannen. De avondklok wordt mogelijk verlengd en de lockdown duurt nog zeker tot begin maart.

Sporen achterlaten
Levels: "We merken dat de sluiting van basisscholen enorme gevolgen voor kinderen heeft gehad. Voor zowel de leerprestaties als het sociaal, emotioneel welzijn. En dat gaat wel sporen achterlaten."

De hoogleraar maakt zich niet alleen zorgen om de basisschoolleerlingen, ook om scholieren van het voortgezet onderwijs. "Leerlingen krijgen hier de basisvaardigheden aangeleerd. En als ze dan een leerachterstand oplopen kunnen ze er de rest van hun leven last van hebben", zegt Levels dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Studie op locatie
Het brein went volgens Levels aan veranderingen zoals het thuiswerken en vanuit huis studeren. Toch pleit hij voor gedeeltelijke onderwijs op locatie voor studenten in het hoger onderwijs. Het studeren is namelijk meer dan alleen studeren, vindt de hoogleraar. "Door samen te werken in groepjes kom je vaak tot hele andere conclusies. Ook de sociale interactie is belangrijk en daar is geen vervanging voor."

Levels snapt de sluiting van scholen goed, maar daar wordt volgens hem wel een bepaalde prijs voor betaald. "En daar moeten we de ogen ook niet voor sluiten."

'Perspectief is belangrijk'
Behalve de vervelende situatie voor scholieren, merkt hij ook dat mensen het over het algemeen zat zijn. De samenleving houdt het wel nog allemaal vol, maar er ontwikkelen zich volgens de hoogleraar steeds meer psychologische problemen. "Mensen zijn nog steeds bang dat de lockdown met de maatregelen heel lang gaat duren. We willen graag op vakantie, maar we weten niet wanneer dat mogelijk is."

Toch is hij van mening dat ieder sprankje hoop ons leidt naar een weg naar buiten. "Het is belangrijk dat we dat perspectief krijgen, maar we moeten nu niet denken dat het allemaal over is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen