Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om Baudet bij Maastrichtse wetenschappers

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 16:38

Meer dan 20 medewerkers van de Universiteit Maastricht hebben een brief ondertekend waarin ze hun zorgen uiten over uitspraken van Forum voor Democratieleider Thierry Baudet.

Volgens de 23 Maastrichtse wetenschappers is de academische vrijheid in gevaar.

De brief is opgesteld door docenten en onderzoekers van Nederlandse universiteiten. In de brief spreken ze hun verontwaardiging en zorgen uit over de manier waarop Baudet over het onderwijs in Nederland spreekt.

Boreale wereld
In zijn speech na de verkiezingen vorige week dinsdag, zei
Baudet dat 'wij' en 'onze boreale wereld' worden 'kapotgemaakt' en 'ondermijnd' door "onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen."

Samenzwering-achtig
Volgens de wetenschappers wordt met deze uitspraken een samenzwering-achtige sfeer gecreƫerd waarin zij en opiniemakers als vijand van de bevolking worden geportretteerd. Hierdoor kan
Baudet volgens de wetenschappers "alle kennis over klimaatverandering aan de kant kan schuiven als religieuze afgoderij en manie."

Meldpunt
De medewerkers geven met de brief gehoor aan de recente oproep van minister van onderwijs Van Engelshoven. Zij sprak eerder deze week haar zorgen uit over een indoctrinatiemeldpunt voor het onderwijs van Forum voor Democratie. Ook de wetenschappers noemen dit meldpunt zorgwekkend. Rector Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht uitte al haar zorgen over het meldpunt dat Baudet in het leven heeft geroepen.

Lees ook: 'Meldpunt druist in tegen alles waar UM voor staat'

Overtrokken zorgen
Volgens Ruud Burlet, lijsttrekker van Forum voor Democratie in Limburg zijn de zorgen van de wetenschappers erg overtrokken. "Het meldpunt is niet bedoeld om te klikken maar om informatie te vergaren. Wij krijgen veel klachten over het onderwijs en zijn benieuwd in hoeverre dit klopt."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen