Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Zorgen dat grote bedrijven personeel niet wegkopen’

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 13:59

Bedrijven, universiteiten en de overheid lanceren een plan dat ervoor moet zorgen dat wetenschappers, technici en studenten met kennis van kunstmatige intelligentie in Nederland blijven.

Om die doelstelling te bereiken is volgens het plan twee miljard euro nodig.

Plan
Bedrijven zoals Google in Sillicon Valley zouden namelijk veel talent uit Nederland wegkapen. Vaak krijgen wetenschappers meer salaris en is er meer budget voor onderzoek in het buitenland. Frank Thuijsman is hoogleraar data-science bij Maastricht University en herkent het probleem: "We hebben ondertussen een samenwerkingsverband op touw gezet met bedrijven in de buurt. Denk hierbij aan Vodafone, DSM en Medtronic. Studenten die de opleiding Kunstmatige Intelligentie volgen, doen ervaring op bij deze bedrijven. Vaak krijgen ze daarna een baan aangeboden. We zien dat de studenten hierdoor vaker geneigd zijn om in deze regio te blijven."

Grotere spelers
Volgens Thuijsman ligt het probleem niet alleen bij het aantrekken van studenten. Ook onderwijzend personeel is schaars binnen de sector Kunstmatige Intelligentie: "We moeten ervoor zorgen dat ons personeel niet weggekocht wordt door grotere spelers. Zij krijgen vaak banen aangeboden door Google, Amazon of Facebook. Bij deze bedrijven verdienen zij twee of drie keer meer."

Betere cao
Als het plan van twee miljard daadwerkelijk in werking treedt, is het volgens Huijsman zaak dat er betere cao’s komen die concurreren met de grotere bedrijven. "Als dat niet gebeurt zullen we gaan merken dat deze regio achter gaat blijven wat betreft kunstmatige intelligentie. En dat terwijl kunstmatige intelligentie een belangrijke factor in de toekomst is", aldus Thuijsman.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen