Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Zorgen dat grote bedrijven personeel niet wegkopen’

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 13:59

Bedrijven, universiteiten en de overheid lanceren een plan dat ervoor moet zorgen dat wetenschappers, technici en studenten met kennis van kunstmatige intelligentie in Nederland blijven.

Om die doelstelling te bereiken is volgens het plan twee miljard euro nodig.

Plan
Bedrijven zoals Google in Sillicon Valley zouden namelijk veel talent uit Nederland wegkapen. Vaak krijgen wetenschappers meer salaris en is er meer budget voor onderzoek in het buitenland. Frank Thuijsman is hoogleraar data-science bij Maastricht University en herkent het probleem: "We hebben ondertussen een samenwerkingsverband op touw gezet met bedrijven in de buurt. Denk hierbij aan Vodafone, DSM en Medtronic. Studenten die de opleiding Kunstmatige Intelligentie volgen, doen ervaring op bij deze bedrijven. Vaak krijgen ze daarna een baan aangeboden. We zien dat de studenten hierdoor vaker geneigd zijn om in deze regio te blijven."

Grotere spelers
Volgens Thuijsman ligt het probleem niet alleen bij het aantrekken van studenten. Ook onderwijzend personeel is schaars binnen de sector Kunstmatige Intelligentie: "We moeten ervoor zorgen dat ons personeel niet weggekocht wordt door grotere spelers. Zij krijgen vaak banen aangeboden door Google, Amazon of Facebook. Bij deze bedrijven verdienen zij twee of drie keer meer."

Betere cao
Als het plan van twee miljard daadwerkelijk in werking treedt, is het volgens Huijsman zaak dat er betere cao’s komen die concurreren met de grotere bedrijven. "Als dat niet gebeurt zullen we gaan merken dat deze regio achter gaat blijven wat betreft kunstmatige intelligentie. En dat terwijl kunstmatige intelligentie een belangrijke factor in de toekomst is", aldus Thuijsman.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen