Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Zorgen dat grote bedrijven personeel niet wegkopen’

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 13:59

Bedrijven, universiteiten en de overheid lanceren een plan dat ervoor moet zorgen dat wetenschappers, technici en studenten met kennis van kunstmatige intelligentie in Nederland blijven.

Om die doelstelling te bereiken is volgens het plan twee miljard euro nodig.

Plan
Bedrijven zoals Google in Sillicon Valley zouden namelijk veel talent uit Nederland wegkapen. Vaak krijgen wetenschappers meer salaris en is er meer budget voor onderzoek in het buitenland. Frank Thuijsman is hoogleraar data-science bij Maastricht University en herkent het probleem: "We hebben ondertussen een samenwerkingsverband op touw gezet met bedrijven in de buurt. Denk hierbij aan Vodafone, DSM en Medtronic. Studenten die de opleiding Kunstmatige Intelligentie volgen, doen ervaring op bij deze bedrijven. Vaak krijgen ze daarna een baan aangeboden. We zien dat de studenten hierdoor vaker geneigd zijn om in deze regio te blijven."

Grotere spelers
Volgens Thuijsman ligt het probleem niet alleen bij het aantrekken van studenten. Ook onderwijzend personeel is schaars binnen de sector Kunstmatige Intelligentie: "We moeten ervoor zorgen dat ons personeel niet weggekocht wordt door grotere spelers. Zij krijgen vaak banen aangeboden door Google, Amazon of Facebook. Bij deze bedrijven verdienen zij twee of drie keer meer."

Betere cao
Als het plan van twee miljard daadwerkelijk in werking treedt, is het volgens Huijsman zaak dat er betere cao’s komen die concurreren met de grotere bedrijven. "Als dat niet gebeurt zullen we gaan merken dat deze regio achter gaat blijven wat betreft kunstmatige intelligentie. En dat terwijl kunstmatige intelligentie een belangrijke factor in de toekomst is", aldus Thuijsman.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen