Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Zorgen dat grote bedrijven personeel niet wegkopen’

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 13:59

Bedrijven, universiteiten en de overheid lanceren een plan dat ervoor moet zorgen dat wetenschappers, technici en studenten met kennis van kunstmatige intelligentie in Nederland blijven.

Om die doelstelling te bereiken is volgens het plan twee miljard euro nodig.

Plan
Bedrijven zoals Google in Sillicon Valley zouden namelijk veel talent uit Nederland wegkapen. Vaak krijgen wetenschappers meer salaris en is er meer budget voor onderzoek in het buitenland. Frank Thuijsman is hoogleraar data-science bij Maastricht University en herkent het probleem: "We hebben ondertussen een samenwerkingsverband op touw gezet met bedrijven in de buurt. Denk hierbij aan Vodafone, DSM en Medtronic. Studenten die de opleiding Kunstmatige Intelligentie volgen, doen ervaring op bij deze bedrijven. Vaak krijgen ze daarna een baan aangeboden. We zien dat de studenten hierdoor vaker geneigd zijn om in deze regio te blijven."

Grotere spelers
Volgens Thuijsman ligt het probleem niet alleen bij het aantrekken van studenten. Ook onderwijzend personeel is schaars binnen de sector Kunstmatige Intelligentie: "We moeten ervoor zorgen dat ons personeel niet weggekocht wordt door grotere spelers. Zij krijgen vaak banen aangeboden door Google, Amazon of Facebook. Bij deze bedrijven verdienen zij twee of drie keer meer."

Betere cao
Als het plan van twee miljard daadwerkelijk in werking treedt, is het volgens Huijsman zaak dat er betere cao’s komen die concurreren met de grotere bedrijven. "Als dat niet gebeurt zullen we gaan merken dat deze regio achter gaat blijven wat betreft kunstmatige intelligentie. En dat terwijl kunstmatige intelligentie een belangrijke factor in de toekomst is", aldus Thuijsman.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen