Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen burgemeester om financiering moskee Geleen

Geplaatst opwoensdag 20 april 2016 - 7:28

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen maakt zich zorgen over de wijze van financiering van moskee al-Houda in Geleen en het gebrek aan transparantie daarover.

Al-Houda is in opspraak omdat een groep gelovigen zich heeft afgescheiden van de moskee uit onvrede over de orthodoxe koers en uit vrees dat die koers mede wordt bepaald door buitenlandse financiers.

Zorgen
Cox sprak zijn zorgen dinsdag uit in het NPO-radioprogramma Nieuws en Co. Hij werd daar om commentaar gevraagd over het schisma in de Geleense geloofsgemeenschap, waar een groep die zich heeft samengepakt in de Vereniging al-Wasatia (Het Midden) afstand neemt van al-Houda. Volgens de groep vaart al-Houda een duidelijk salafistische koers. Cox zegt dat hij zich niet wil bemoeien met de religieuze richtingenstrijd, maar hij wil wel scherp toezien op groepen die geen rekening houden met 'de democratie en de rechtsorde'. Voor hen zal in de gemeente geen plaats zijn, waarschuwde hij dinsdag.

Afbetaald
Het baart Cox zorgen dat al-Houda, ondanks herhaalde verzoeken, geen opheldering wil geven over de vraag waar de honderdduizenden euro’s vandaan zijn gekomen die ervoor gezorgd hebben dat de moskee in recordtijd is afbetaald. Het is hem niet bekend of andere instanties daar landelijk onderzoek naar doen.

Haatpredikers
Bij al-Wasatia bestaat het vermoeden dat het geld afkomstig is uit de Golfstaten of uit Saudi-Arabië in ruil voor invloed op de religieuze koers. De burgemeester heeft naar eigen zeggen het moskeebestuur duidelijk gemaakt dat haatpredikers in zijn gemeente geen podium meer mogen krijgen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Al-Houda moskee geleen
Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'
Loods in Geleen gesloten na vondst grote hoeveelheid drugs
Kamer wil nieuw onderzoek bekostiging moskeeën
Prediker Abou Hafs ontkent oproepen tot jihad
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen