Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen bij spelersvakbonden om 'lekkende' voetbalbubbel

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 7:20

De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Nederlandse belangenvereniging VVCS maken zich zorgen om het toenemende aantal coronabesmettingen in de voetballerij. De 'bubbel' die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht.

In Nederland zijn vooralsnog vijf competitiewedstrijden uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen binnen een club. AZ werd afgelopen week hard getroffen, PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen en ook bij VVV-Venlo bleek een speler besmet.

Lees ook: Coronabesmetting bij voetballer VVV Venlo

Vraagtekens
"Er zijn heel veel vraagtekens, we weten eigenlijk niet eens wat de dag van morgen brengt", zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken bij FIFPRO. "We gaan verschillende scenario's uitwerken voor de komende periode, als de tweede golf er echt aan komt. Maar het is zó lastig om beleid te maken met zoveel onzekerheid en zoveel verschillen tussen alle landen wat betreft de aanpak."

Zorgelijk
Bij de VVCS zijn die zorgen er ook. Voorzitter Evgeniy Levchenko en zijn kompanen zaten maandag weer eens met elkaar om de tafel op het hoofdkantoor in Hoofddorp. "De afgelopen maanden gingen de meeste vergaderingen online. Maar we vonden het gezien de situatie nodig om weer even bij elkaar te komen", aldus Levchenko.

"We zien de aantallen stijgen. Dat is verontrustend", aldus Levchenko. "Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht."

Competitie stilleggen
In navolging van de amateursport ook de profcompetities stilleggen, is momenteel niet aan de orde. "Maar als clubs wedstrijden moeten spelen zonder hun belangrijkste spelers, is dat ook een beetje competitievervalsing", aldus Levchenko. Het is een dilemma voor alle betrokken partijen.

Aan de ene kant staat de gezondheid van de spelers voorop, aan de andere kant moeten ze ook een bedrijfstak overeind houden. "Voor ons is vooral van belang dat de spelers geen gevaar lopen en hier geen blijvend letsel aan kunnen overhouden", benadrukt Levchenko.

Corona bij sporters
Geheugenverlies, concentratieproblemen, pijn op de borst; het zijn veelgehoorde klachten bij mensen die besmet zijn geweest. "Het lastige is dat we nog heel weinig weten over wat het virus kan veroorzaken bij relatief jonge sporters", zegt Gouttebarge. Medische experts onderzoeken wat de gevolgen van een coronabesmetting kunnen zijn.

"Niemand blijkt immuun te zijn voor Covid-19. Ook voor een sporter kan een besmetting zijn of haar carrière beïnvloeden. Maar we hebben wel de wetenschappelijke evidentie nodig om daar beleid op te kunnen maken."

Komende tijd cruciaal
Levchenko: "De komende periode wordt cruciaal. Hoe we hier doorheen komen, zal bepalen of we kunnen doorgaan met de competitie. Het blijft een kwestie van heel erg opletten, afstand houden en zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Daar blijven we allemaal op hameren."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen