Hartpatiënten mijden ziekenhuizen en gaan ook minder naar de huisarts als ze klachten hebben. Cardiologen maken zich zorgen over deze ontwikkeling.
"We zien minder mensen op onze afdeling, en vaker dat mensen zich later melden en er dus erger aan toe zijn. Dat ze thuis merken: het gaat toch echt niet", zegt Joan Meeder, cardioloog in het VieCurie Ziekenhuis in Venlo, in het NRC.
Angst voor corona
Volgens Meeder durven veel mensen niet naar het ziekenhuis omdat ze dat zien als corona-besmettingshaard. "Maar het risico op het virus is echt klein als je niet op een corona-afdeling bent", legt hij in de krant uit. "Bij een acuut, groot hartinfarct is het belangrijk in de eerste negentig minuten in het ziekenhuis te zijn."
"Hartpatiënten hoeven niet bang te zijn. Ze worden in afgeschermde gedeelten verpleegd", benadrukt ook cardioloog Wilco Tanis van het HagaZiekenhuis.
Drastische daling
De afdeling cardiologie van het HagaZiekenhuis ziet een drastische daling van het aantal patiënten dat zich meldt met een hartinfarct of dreigend hartinfarct. Vorige week was dat 70 procent minder dan dezelfde week een jaar eerder.
Wachten kan niet
Er sterven jaarlijks bijna 40.000 Nederlanders aan hart- en vaatziekten. "Ik maak me zorgen of dat er niet meer worden", zegt Tanis. "Nu zijn we er vaak vroeg bij en kunnen we veel voorkomen. Wachten kan eigenlijk niet bij deze zorg. In het kielzog van de coronacrisis kan een volgende golf aan overlijdens ontstaan als mensen met hartklachten niet naar een dokter gaan."