Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgelijk: hartpatiënten mijden massaal ziekenhuis

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 7:36

Hartpatiënten mijden ziekenhuizen en gaan ook minder naar de huisarts als ze klachten hebben. Cardiologen maken zich zorgen over deze ontwikkeling.

"We zien minder mensen op onze afdeling, en vaker dat mensen zich later melden en er dus erger aan toe zijn. Dat ze thuis merken: het gaat toch echt niet", zegt Joan Meeder, cardioloog in het VieCurie Ziekenhuis in Venlo, in het NRC.

Angst voor corona
Volgens Meeder durven veel mensen niet naar het ziekenhuis omdat ze dat zien als corona-besmettingshaard. "Maar het risico op het virus is echt klein als je niet op een corona-afdeling bent", legt hij in de krant uit. "Bij een acuut, groot hartinfarct is het belangrijk in de eerste negentig minuten in het ziekenhuis te zijn."

"Hartpatiënten hoeven niet bang te zijn. Ze worden in afgeschermde gedeelten verpleegd", benadrukt ook cardioloog Wilco Tanis van het HagaZiekenhuis.

Drastische daling
De afdeling cardiologie van het HagaZiekenhuis ziet een drastische daling van het aantal patiënten dat zich meldt met een hartinfarct of dreigend hartinfarct. Vorige week was dat 70 procent minder dan dezelfde week een jaar eerder.

Wachten kan niet
Er sterven jaarlijks bijna 40.000 Nederlanders aan hart- en vaatziekten. "Ik maak me zorgen of dat er niet meer worden", zegt Tanis. "Nu zijn we er vaak vroeg bij en kunnen we veel voorkomen. Wachten kan eigenlijk niet bij deze zorg. In het kielzog van de coronacrisis kan een volgende golf aan overlijdens ontstaan als mensen met hartklachten niet naar een dokter gaan."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen