Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen

Geplaatst opmaandag 15 april 2019 - 6:00

Drugsdumpingen vormen een steeds groter probleem in Limburg. Vorig jaar werd er veel vaker drugsafval gedumpt dan in 2017. De hoeveelheden die worden gedumpt nemen ook toe.

Uit recente cijfers van de politie blijkt dat het afgelopen jaar 62 keer drugsafval in onze provincie werd achtergelaten. In 2017 was het aantal drugsdumpingen nog 41.

Bijna recordaantal
In 2018 werd overigens geen recordaantal drugsdumpingen gevonden, want dat werd in 2015 bereikt met 68 dumpingen. Een jaar later, in 2016, was er juist weer met 38 meldingen een flinke daling te zien. Toch geven deze cijfers vermoedelijk geen compleet beeld, omdat een onbekend aantal aangetroffen dumpingen niet gemeld wordt bij de politie, staat in het onderzoeksrapport Elke dump is een plaats delict van Yvette Schoenmakers (2016). Ook zijn er dumpingen en lozingen die helemaal niet ontdekt worden en daardoor dus nergens worden gemeld en geregistreerd.

Punt van aandacht
Gedeputeerde Hans Teunissen maakt zich zorgen over deze cijfers. "Het is een punt van aandacht waar we de komende jaren keihard aan moeten gaan werken." Volgens hem is er genoeg gedaan om het aantal dumpingen terug te dringen. "We werken samen met politie en gemeente." De gedeputeerde denkt dat er meerdere oorzaken zijn dat het aantal dumpingen nu weer is toegenomen. "Mogelijk wordt er meer synthetische drugs geproduceerd. Het kan ook zijn dat ze in Brabant minder dumpen en meer in onze provincie. Het is wel bewezen dat de criminelen nieuwe grondstoffen gebruiken die voor meer afval zorgen."

Grotere hoeveelheid
Volgens Patrick Ewalds, Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer, neemt het aantal dumpingen sinds 2010 steeds verder toe. Hij komt na een melding als een van de eersten ter plaatse. "Sinds vorig jaar alarmeert de meldkamer alle meldingen waarbij wij als AGS altijd zijn betrokken." Volgens Ewalds neemt de hoeveelheid afval ook toe. Ook bij Bloem Incidenten Service, dat gespecialiseerd is in het opruimen en afvoeren van chemisch afval, merken ze een toename. "Het zijn grotere dumpingen, en soms wordt het al rijdend uit het voertuig gegooid." Dat lijkt onlangs ook het geval te zijn geweest in een natuurgebied bij Weert. Daar was een spoor van een chemisch goedje, waarschijnlijk uit een rijdende auto, achtergelaten. Het gras was al verkleurd door het bijtende spul.

Lees ook: Drugsafval geloosd in natuurgebied bij Weert

Overkomt je
Tien jaar geleden werd Staatsbosbeheer vrijwel niet geconfronteerd met drugsdumpingen. Dat is de laatste zes jaar veranderd, geeft boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer Noord-Limburg aan. "De afgelopen twee jaar zijn er in mijn gebied tussen Venlo, Venray en Deurne twee dumpingen geweest. De vraag is dan of het chemisch afval of drugsafval is. Het gebeurt niet regelmatig, maar het overkomt je."

Topje van de ijsberg
Als er een telefoontje binnenkomt met de melding dat er afval in het bos is gevonden, dan gaat er een boswachter naartoe. “Vaak is het afval op een bospad neergezet.” Volgens hem zijn de paar dumpingen in zijn natuurgebied nog maar een topje van de ijsberg.

Bekijk hieronder een overzicht van de dumpplekken die in 2015, 2016, 2017 en 2018 in de media zijn verschenen.

Populaire plek
Weert en Sittard-Geleen lijken een gewilde plek te zijn om vaten met drugsafval te lozen. Zo werd Weert vorig jaar al minimaal zes keer opgezadeld met het spul waar criminelen van af moesten. Saillant detail: op 4 april moesten brandweer en politie maar liefst vijf keer in de gemeente in actie komen voor een drugsdumping.

Lees ook: En dat is vijf: opnieuw drugsafval in omgeving Weert

Bewust maken
Om de cijfers terug te dringen is het volgens de gedeputeerde niet alleen nodig om in te zetten op scherper controleren, maar ook om de criminelen juist voor te zijn of op een andere manier de criminele activiteiten op te sporen. Boswachter Liebrand denkt dat voorlichting nodig is om drugsgebruikers bewust te maken wat er bij de productie van drugs komt kijken.

L1mburg Centraal
Meer over het drugsdumpen in L1mburg Centraal

Dit artikel maakt deel uit van een serie verhalen over drugsdumpingen in Limburg. Binnenkort verschijnt het artikel Drugsdumpingen: 'Milieuschade groter dan bekend is'.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen