Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen

Geplaatst opmaandag 15 april 2019 - 6:00

Drugsdumpingen vormen een steeds groter probleem in Limburg. Vorig jaar werd er veel vaker drugsafval gedumpt dan in 2017. De hoeveelheden die worden gedumpt nemen ook toe.

Uit recente cijfers van de politie blijkt dat het afgelopen jaar 62 keer drugsafval in onze provincie werd achtergelaten. In 2017 was het aantal drugsdumpingen nog 41.

Bijna recordaantal
In 2018 werd overigens geen recordaantal drugsdumpingen gevonden, want dat werd in 2015 bereikt met 68 dumpingen. Een jaar later, in 2016, was er juist weer met 38 meldingen een flinke daling te zien. Toch geven deze cijfers vermoedelijk geen compleet beeld, omdat een onbekend aantal aangetroffen dumpingen niet gemeld wordt bij de politie, staat in het onderzoeksrapport Elke dump is een plaats delict van Yvette Schoenmakers (2016). Ook zijn er dumpingen en lozingen die helemaal niet ontdekt worden en daardoor dus nergens worden gemeld en geregistreerd.

Punt van aandacht
Gedeputeerde Hans Teunissen maakt zich zorgen over deze cijfers. "Het is een punt van aandacht waar we de komende jaren keihard aan moeten gaan werken." Volgens hem is er genoeg gedaan om het aantal dumpingen terug te dringen. "We werken samen met politie en gemeente." De gedeputeerde denkt dat er meerdere oorzaken zijn dat het aantal dumpingen nu weer is toegenomen. "Mogelijk wordt er meer synthetische drugs geproduceerd. Het kan ook zijn dat ze in Brabant minder dumpen en meer in onze provincie. Het is wel bewezen dat de criminelen nieuwe grondstoffen gebruiken die voor meer afval zorgen."

Grotere hoeveelheid
Volgens Patrick Ewalds, Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer, neemt het aantal dumpingen sinds 2010 steeds verder toe. Hij komt na een melding als een van de eersten ter plaatse. "Sinds vorig jaar alarmeert de meldkamer alle meldingen waarbij wij als AGS altijd zijn betrokken." Volgens Ewalds neemt de hoeveelheid afval ook toe. Ook bij Bloem Incidenten Service, dat gespecialiseerd is in het opruimen en afvoeren van chemisch afval, merken ze een toename. "Het zijn grotere dumpingen, en soms wordt het al rijdend uit het voertuig gegooid." Dat lijkt onlangs ook het geval te zijn geweest in een natuurgebied bij Weert. Daar was een spoor van een chemisch goedje, waarschijnlijk uit een rijdende auto, achtergelaten. Het gras was al verkleurd door het bijtende spul.

Lees ook: Drugsafval geloosd in natuurgebied bij Weert

Overkomt je
Tien jaar geleden werd Staatsbosbeheer vrijwel niet geconfronteerd met drugsdumpingen. Dat is de laatste zes jaar veranderd, geeft boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer Noord-Limburg aan. "De afgelopen twee jaar zijn er in mijn gebied tussen Venlo, Venray en Deurne twee dumpingen geweest. De vraag is dan of het chemisch afval of drugsafval is. Het gebeurt niet regelmatig, maar het overkomt je."

Topje van de ijsberg
Als er een telefoontje binnenkomt met de melding dat er afval in het bos is gevonden, dan gaat er een boswachter naartoe. “Vaak is het afval op een bospad neergezet.” Volgens hem zijn de paar dumpingen in zijn natuurgebied nog maar een topje van de ijsberg.

Bekijk hieronder een overzicht van de dumpplekken die in 2015, 2016, 2017 en 2018 in de media zijn verschenen.

Populaire plek
Weert en Sittard-Geleen lijken een gewilde plek te zijn om vaten met drugsafval te lozen. Zo werd Weert vorig jaar al minimaal zes keer opgezadeld met het spul waar criminelen van af moesten. Saillant detail: op 4 april moesten brandweer en politie maar liefst vijf keer in de gemeente in actie komen voor een drugsdumping.

Lees ook: En dat is vijf: opnieuw drugsafval in omgeving Weert

Bewust maken
Om de cijfers terug te dringen is het volgens de gedeputeerde niet alleen nodig om in te zetten op scherper controleren, maar ook om de criminelen juist voor te zijn of op een andere manier de criminele activiteiten op te sporen. Boswachter Liebrand denkt dat voorlichting nodig is om drugsgebruikers bewust te maken wat er bij de productie van drugs komt kijken.

L1mburg Centraal
Meer over het drugsdumpen in L1mburg Centraal

Dit artikel maakt deel uit van een serie verhalen over drugsdumpingen in Limburg. Binnenkort verschijnt het artikel Drugsdumpingen: 'Milieuschade groter dan bekend is'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen