Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zorgclown' en demente vrouw gaan viral

Geplaatst opzondag 31 december 2017 - 11:00

Meer dan 1,2 miljoen mensen zagen via onder meer Facebook een L1-reportage over miMakkerclown Resie Heugen.

Een miMakker is wat anders dan de cliniclowns, die proberen zieke kinderen weer te laten lachen.

Dement
Verkleed als clown maakt Resie op intieme wijze contact met mensen die zwaar dement zijn. Ze probeert hen te bereiken door ze te benaderen via aanrakingen, geluiden en zang. Een rood neusje, kleurige outfit en schattige attributen zijn voor mensen met dementie nog herkenbare dingen uit het verleden.

Lees ook: Clown maakt op bijzondere wijze contact met dementerenden

"Ik kon na de reportage niet meer over straat of naar de winkel zonder herkend te worden", vertelt Resie. "Mijn dochter wilde niet meer met mij naar de winkel, want er kwam niks meer van boodschappen doen terecht. Ik werd constant aangehouden door iedereen. Dus mijn dochter was niet zo blij met me", lacht Resie.

Geen kunstje
Na de reportage kreeg
Resie verzoeken van media door het hele land, maar daar heeft ze niet aan meegewerkt. "Het is geen kunstje dat je zomaar even kan doen. Het is uniek dat in de beelden te zien is hoe ik met een mevrouw met een zware vorm van dementie contact maak. Want ondanks de dementie, hebben die mensen ook nog altijd gevoelens. Verdriet, woede, blijdschap. En daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

Lees ook: Dementieclown maakt veel los

Andere blik
L1-verslaggever Sjoerd Van Heugten heeft Resie nog eens opgezocht, maanden nadat hij de reportage over haar heeft gemaakt. Om te kijken hoe het nu met haar gaat. "Mensen gaan toch met een andere blik naar je kijken. Ik ben niet iemand met een neus op die leuk komt doen. En ik ben blij dat ik dat heb kunnen laten zien", vertelt Resie.

L1 blikt terug op bijzondere en opmerkelijke momenten van 2017. Hoe is het met? De serie is te zien van 26 t/m 31 december in het L1NWS en op L1.nl/jaaroverzicht2017.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen