Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zorgclown' en demente vrouw gaan viral

Geplaatst opzondag 31 december 2017 - 11:00

Meer dan 1,2 miljoen mensen zagen via onder meer Facebook een L1-reportage over miMakkerclown Resie Heugen.

Een miMakker is wat anders dan de cliniclowns, die proberen zieke kinderen weer te laten lachen.

Dement
Verkleed als clown maakt Resie op intieme wijze contact met mensen die zwaar dement zijn. Ze probeert hen te bereiken door ze te benaderen via aanrakingen, geluiden en zang. Een rood neusje, kleurige outfit en schattige attributen zijn voor mensen met dementie nog herkenbare dingen uit het verleden.

Lees ook: Clown maakt op bijzondere wijze contact met dementerenden

"Ik kon na de reportage niet meer over straat of naar de winkel zonder herkend te worden", vertelt Resie. "Mijn dochter wilde niet meer met mij naar de winkel, want er kwam niks meer van boodschappen doen terecht. Ik werd constant aangehouden door iedereen. Dus mijn dochter was niet zo blij met me", lacht Resie.

Geen kunstje
Na de reportage kreeg
Resie verzoeken van media door het hele land, maar daar heeft ze niet aan meegewerkt. "Het is geen kunstje dat je zomaar even kan doen. Het is uniek dat in de beelden te zien is hoe ik met een mevrouw met een zware vorm van dementie contact maak. Want ondanks de dementie, hebben die mensen ook nog altijd gevoelens. Verdriet, woede, blijdschap. En daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

Lees ook: Dementieclown maakt veel los

Andere blik
L1-verslaggever Sjoerd Van Heugten heeft Resie nog eens opgezocht, maanden nadat hij de reportage over haar heeft gemaakt. Om te kijken hoe het nu met haar gaat. "Mensen gaan toch met een andere blik naar je kijken. Ik ben niet iemand met een neus op die leuk komt doen. En ik ben blij dat ik dat heb kunnen laten zien", vertelt Resie.

L1 blikt terug op bijzondere en opmerkelijke momenten van 2017. Hoe is het met? De serie is te zien van 26 t/m 31 december in het L1NWS en op L1.nl/jaaroverzicht2017.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen