Zorgautoriteit onderzoekt gesjoemel bij tandarts Kerkrade

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de Amaliakliniek in Kerkrade haar patiënten, tegen de regels in, te veel laat betalen voor kronen en bruggen.
Eind vorig jaar viel de NZa bij de tandartsenpraktijk binnen en nam daar administratie in beslag. Hoe de kliniek haar cliënten precies zou benadelen, wil de NZa niet specificeren. Ze spreekt slechts van 'een oneigenlijke, prijsopdrijvende constructie'.
Tarieven voor kronen
Alle tandartsen in Nederland werken met door de NZa vastgestelde maximumtarieven. Daarbij is een uitzondering gemaakt voor kronen. Daar mag een tandarts verschillende soorten van aanbieden, goedkope en duurdere.
Stiekem winst
Die goedkope kronen komen vaak uit lagelonenlanden zoals China, Thailand of Polen. Tandartsen moeten ze voor dezelfde lage inkoopprijs aan hun patiënt aanbieden. Ze mogen er geen winst op maken. De NZa vermoedt dat de Amaliakliniek dat toch doet.
Goedkoop
Sinds het mogelijk is digitale scans te maken voor een kroon en die de hele wereld rond te sturen, krijgen jaarlijks duizenden Nederlandse patiënten een kroon die is gemaakt in Azië. Een Chinese kroon kost 89 tot 180 euro, een Nederlandse het dubbele. Er zijn geen aanwijzingen dat de Aziatische kronen slechter van kwaliteit zijn.
Lees meer hierover in De Limburger van zaterdag