Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 18:10

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement voelt zich overvallen door een vermeende plotselinge uitbreiding van de stallensloopregeling, ook wel de zogeheten ruimte-voor-ruimte-regeling genoemd.

Die maakt het mogelijk om in de toekomst ook zonneweides aan te leggen om de regeling te financieren en niet langer alleen luxe bouwkavels.

'Niet geïnformeerd'
In schriftelijke vragen op initiatief van D66-statenlid Marlou Jenneskens stellen naast D66 ook CDA, VVD, GroenLinks, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus dat 'Provinciale Staten, voor zover ons bekend, niet geïnformeerd zijn over deze wijziging'.

De acht partijen - samen goed voor 29 van de 47 zetels - verwijzen ook naar een goedgekeurd voorstel van medio 2018. Daarbij wordt de provincie vanaf 1 januari 2019 alleen verantwoordelijk voor de stallensloopregeling. Daarvoor was er sprake van een publiek-private samenwerking tussen de provincie en Bouwfonds Ontwikkeling, het voormalige RABO-vastgoed. Dat kocht zijn aandeel af voor 5,1 miljoen euro.

De uitvoering van de regeling ligt bij de Ruimte voor Ruimte Beheer BV, onder leiding van oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA).

Lees ook: Provincie alleen verantwoordelijk voor stallensloopregeling

Eerder besluit
In het voorstel van 2018 'wordt echter op geen enkele manier gesproken over deze ruimte of opdracht', zo schrijven de acht fracties aan het provinciebestuur. In hun vragen gaan zij wel voorbij aan de openbare besluitenlijst van het provinciebestuur van 4 december 2018. Daarin staat dat de uitvoeringsorganisatie meer woningen mag bouwen in Noord- en Midden-Limburg dan de eerder afgesproken 785, tot een maximum van 900.

'Daarnaast besluiten zij om op de restkavels meer mogelijkheden te bieden voor alternatieve energieopwekking, in overleg met provincie en gemeenten waarbij maatwerk wordt betracht', zo staat in de besluitenlijst.

In een interview met De Limburger ruim een week later noemde toenmalig gedeputeerde Eric Geurts (PvdA) opwekking van zonne-energie een voorbeeld. Al moest het grootste deel van de kavels bestemd blijven voor luxe koopwoningen.

Plannen
In een recente mededeling aan het Limburgs Parlement meldt de huidige gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van drie mogelijke proefprojecten voor een zonneweide. En dat ook nog andere projecten op het gebied van duurzaamheid worden bekeken.

Strikte criteria
De provincie heeft de uitvoeringsorganisatie wel duidelijk laten weten dat er strikte criteria gelden. Zo is draagvlak in de regio 'van groot belang' en moet een project ook passen binnen het beleid voor zonne-energie van het provinciebestuur. Verder mogen er geen onomkeerbare besluiten worden genomen en moeten investeringsvoorstellen eerst aan de provincie als enige aandeelhouder ter goedkeuring worden voorgelegd.

'Geen proefproject'
De acht fracties gaan in hun vragen concreet in op een mogelijk project in Evertsoord (gemeente Horst aan de Maas). Zij vinden deze zonneweide 'met een oppervlakte van meer dan 100 hectare' geen proefproject maar eerder een 'serieus initiatief'.

Publicaties
De partijen in het Limburgs Parlement stellen ook een hele reeks vragen naar aanleiding van een artikel in De Limburger en NRC van zaterdag over de uitvoering van de sinds 2002 bestaande Ruimte-voor-Ruimte regeling. Daarbij zou sprake zijn geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels, hoge organisatiekosten, vriendjespolitiek en het verloren gaan van natuur.

Verder zou de doelstelling - minder dieren en minder uitstoot van stikstof en fosfaat - totaal niet zijn behaald. Integendeel. Daarom vragen de fracties om opheldering en de mening van het provinciebestuur. Ze verklaren dat juist informatie over de realisatie van die doelen tot nu toe ontbreekt. Ze pleiten dan ook voor een ‘onafhankelijke beleidsevaluatie’.

Niet goed gewerkt
De fractie van de SP heeft apart vragen gesteld over de gang van zaken. Die partij wilde in 2010 al stoppen met de regeling omdat de verkoop van kavels praktisch stil was gevallen door de economische recessie. Volgens SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg heeft de regeling nooit gefunctioneerd zoals de bedoeling was. En is ze 'verworden tot een middel om de rijken aan riante woningen in het buitengebied te helpen, daar waar de gemiddelde burger geen enkele kans krijgt in het buitengebied te bouwen'.

Hij vraagt verder of staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom (CDA) daadwerkelijk voor enkele tienduizenden euro’s bevoordeeld is bij de koop van de grond voor zijn ruimte-voor-ruimte-huis in 2010, zoals De Limburger en NRC melden. Knops zelf ontkent overigens ten stelligste dat er iets niet klopt.

Lees ook: 'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Stallensloop
De kern van de regeling is dat stallen worden gesloopt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg. En dat de schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen voor de betrokken ondernemers, wordt gefinancierd door de bouw van luxe woningen. En in de toekomst dus mogelijk ook door duurzame zonne-initiatieven.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen