Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepark Chemelot eerste stap naar groen industriepark

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 6:06

Bij bedrijventerrein Chemelot wordt vrijdag officieel zonnepark Louisegroeve in gebruik genomen.

Het park in Geleen heeft een oppervlakte van zo'n elf voetbalvelden. Er liggen ruim 10.000 zonnepanelen die ruim drie miljoen kilowattuur stroom per jaar opwekken. Dat is genoeg voor 1000 huishoudens, maar bij lange na niet genoeg voor Chemelot.

Het zonnepark is een van de projecten die moeten zorgen dat het bedrijventerrein in 2050 klimaatneutraal is. Maar hoe wil Chemelot dat doel bereiken?

Groene energie
Het begint allemaal bij het energiegebruik. De 150 bedrijven en 60 fabrieken op Chemelot kijken momenteel hoe ze het energieverbruik kunnen verlagen. Door de processen in fabrieken te optimaliseren, bijvoorbeeld. "Maar zelfs dan zal de vraag naar energie in de toekomst blijven stijgen", zegt duurzaamheidcoördinator René Slaghek van Chemelot.

Windmolenparken in zee
Daarom moet er fors geïnvesteerd worden in groene energie. Het zonnepark is een goed begin. "Maar dan zijn we er nog lang niet", verklaart Slaghek. "Als we alleen met zonnepanelen in deze behoefte willen voorzien, hebben we een gebied van vier keer het huidige Chemelot-terrein nodig." Daarom wil het bedrijf ook elektriciteit gebruiken, opgewekt door windmolenparken in zee. Dan moet er wel in de toekomst een verbinding komen met deze parken.

Van het gas af
Niet alleen de huishoudens moeten van het gas af. Dat geldt ook voor Chemelot. Het chemiecomplex onderzoekt nu de mogelijkheden om zelf waterstof te maken. "Die waterstof zouden we kunnen maken door afval te vergassen", vertelt Slaghek. "Of door elektrolyse (red. het splitsen van water door elektriciteit)."

Grote vervuilers
Daarnaast hebben de bedrijven OCI Nitrogen en Re-N Technology plannen voor een biogascentrale. De centrale moet per jaar meer dan 700.000 ton aan varkensmest verwerken, wat 43 miljoen kuub aan biogas oplevert. Het project heeft onlangs 166 miljoen subsidie gekregen en is daarmee een stap dichterbij gekomen. Minpunt van het project: de mest moet wel vervoerd worden. Dat zijn zo'n 19.000 vrachtauto's extra per jaar of 465 per week die van en naar het gebied rijden. En vrachtwagens zijn ook grote vervuilers. Ook in de omgeving is weerstand tegen de biogascentrale.

Hergebruik grondstoffen
Op het Chemelot-terrein worden nu nog veel grondstoffen gebruikt om bijvoorbeeld plastic of kunstmest te maken. Dat moet in de toekomst veranderen. Zo moet afval van plastic in de toekomst dienen als grondstof voor nieuwe plastic. "Van plastic afval kun je nu nog maar een deel recyclen", aldus Slaghek. "Maar door nieuwe chemische ontwikkelingen kunnen we in de toekomst nog meer plastic hergebruiken." Dat gebeurt al bij bijvoorbeeld het bedrijf QCP.

Afvalplastic omzetten
Daarnaast heeft SABIC een samenwerkingsverband afgesloten met Plastic Engery en Renewi. Samen willen ze afvalplastic van lage kwaliteit omzetten in grondstoffen. Datzelfde SABIC gaat ook warmte leveren aan het Groene Net. Daarmee worden huizen in Sittard-Geleen verwarmd met onder andere restwarmte van fabrieken.

CO2-opslag
In 2050 moet de CO2-uitstoot op Chemelot gereduceerd zijn tot nul. Tot dan wil het bedrijf koolstofdioxide (CO2) opslaan. "We vangen nu al CO2 op en verkopen dat bijvoorbeeld aan de frisdrankindustrie", legt Slaghek uit. "En CO2 is ook interessant voor bijvoorbeeld de teelt in kassen." Daarom moet er een pijpleiding komen naar glastuinbouwgebieden in Noord-Limburg.

Opslaan onder Noordzee
Maar de uitstoot is groter dan de vraag. Daarom wil Chemelot koolstofdioxide opvangen, vloeibaar maken en opslaan onder de Noordzee. Er is echter veel verzet tegen de opslag van CO2 onder de grond. De kosten voor de opslag zouden te hoog zijn voor de opslag. Ook vrezen critici dat het CO2 weer naar boven kan komen. Het is dus maar de vraag of dit daadwerkelijk mogelijk wordt. Anders moet het bedrijf op zoek naar andere manieren.

Heel complex
Pas als aardgas helemaal is vervangen door waterstof en groene energie is de opvang van CO2 niet meer nodig. Maar dat kan nog jaren duren. Slaghek: "Want het is allemaal heel complex. Vooral op een bedrijventerrein als Chemelot. Alle bedrijven zijn met elkaar verbonden. Als je iets wijzigt, kan dat grote gevolgen hebben. Daar moeten we rekening mee houden."

Nieuwe productieprocessen
Chemelot gaat ook zelf actief op zoek naar nieuwe technologieën. Het heeft zelfs een eigen kenniscentrum opgericht: Brightsite. Hier gaan verschillende partijen op Chemelot samen op zoek naar nieuwe technologieën om de uitstoot van CO2 en het gebruik van grondstoffen terug te dringen. Zo probeert SABIC om de grondstof nafta te vervangen door nafta, gemaakt van afvalvetten en -oliën.

Lees ook: Nieuw kenniscentrum Chemelot goed voor 100 banen

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen