Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zonnepanelenproject Parkstad: al 28.000 panelen verkocht

Geplaatst opzondag 22 oktober 2017 - 15:39

Met meer dan 2000 deelnemende huishoudens is het zonnepanelenproject Parkstad op weg om het grootste project van Nederland te worden.

De 2058 deelnemende huishoudens hebben elk gemiddeld 14 zonnepanelen gekocht, blijkt uit een eerste inventarisatie. De stadregio wil dat uiteindelijk 7000 gezinnen zonnepanelen gaan aanschaffen. "We zijn pas een half jaar bezig met het project. Dat nu al ruim 2000 gezinnen mee doen, is fantastisch", aldus Freed Janssen. De wethouder van Landgraaf is verantwoordelijk voor het project bij Parkstad Limburg.

Energieneutraal
Deelnemers van het project kunnen een goedkope lening krijgen met een rente van 1,5 procent om panelen aan te schaffen. Ook staan de gemeenten garant. Op deze manier wil het samenwerkingsverband Parkstad Limburg het gebruik van zonne-energie stimuleren. "We willen uiteindelijk naar een energieneutraal Parkstad Limburg. Zonnepanelen helpen daarbij."

Op dit moment zijn al 22.000 panelen geplaatst. Het project is zo succesvol dat al 15 gemeenten het initiatief hebben overgenomen.

Nuth
Niet alle Parkstad-gemeenten doen mee aan het project. In Nuth was de gemeenteraad tegen het initiatief. Zo vond de raad het project concurrentievervalsing, omdat de deelnemers alleen een lening kunnen krijgen als ze bij Volta Limburg de panelen aanschaffen. Dat bedrijf heeft de aanbesteding gewonnen.

Schulden
Ook is er kritiek op de lening. Er wordt niet gekeken of de deelnemers schulden hebben. Daardoor kunnen mensen nog dieper in de financiële problemen komen. Volgens Parkstad Limburg is dat echter niet het geval. "We willen een regeling die laagdrempelig is. Ook mensen met een kleine beurs moeten zonnepanelen kunnen aanschaffen", aldus Janssen. "De rente is maar 1,5 procent. Die kunnen ze betalen met de kosten die ze besparen op de energierekening. Ze houden dan zelfs nog geld over."

Rechtszaak
Volta Limburg heeft inmiddels een rechtszaak tegen Nuth aangespannen. De zonnepanelenleverancier vindt dat de gemeente alsnog mee moet doen, zoals in eerste instantie ook was afgesproken. Bij de aanbesteding ging het bedrijf er van uit dat het ruim 100.000 panelen kon plaatsen. Nu Nuth niet meedoet, is dat niet haalbaar. Het bedrijf wijst erop dat het vorige college wel aan het project wilde meedoen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen