Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zonnepanelenproject Parkstad: al 28.000 panelen verkocht

Geplaatst opzondag 22 oktober 2017 - 15:39

Met meer dan 2000 deelnemende huishoudens is het zonnepanelenproject Parkstad op weg om het grootste project van Nederland te worden.

De 2058 deelnemende huishoudens hebben elk gemiddeld 14 zonnepanelen gekocht, blijkt uit een eerste inventarisatie. De stadregio wil dat uiteindelijk 7000 gezinnen zonnepanelen gaan aanschaffen. "We zijn pas een half jaar bezig met het project. Dat nu al ruim 2000 gezinnen mee doen, is fantastisch", aldus Freed Janssen. De wethouder van Landgraaf is verantwoordelijk voor het project bij Parkstad Limburg.

Energieneutraal
Deelnemers van het project kunnen een goedkope lening krijgen met een rente van 1,5 procent om panelen aan te schaffen. Ook staan de gemeenten garant. Op deze manier wil het samenwerkingsverband Parkstad Limburg het gebruik van zonne-energie stimuleren. "We willen uiteindelijk naar een energieneutraal Parkstad Limburg. Zonnepanelen helpen daarbij."

Op dit moment zijn al 22.000 panelen geplaatst. Het project is zo succesvol dat al 15 gemeenten het initiatief hebben overgenomen.

Nuth
Niet alle Parkstad-gemeenten doen mee aan het project. In Nuth was de gemeenteraad tegen het initiatief. Zo vond de raad het project concurrentievervalsing, omdat de deelnemers alleen een lening kunnen krijgen als ze bij Volta Limburg de panelen aanschaffen. Dat bedrijf heeft de aanbesteding gewonnen.

Schulden
Ook is er kritiek op de lening. Er wordt niet gekeken of de deelnemers schulden hebben. Daardoor kunnen mensen nog dieper in de financiële problemen komen. Volgens Parkstad Limburg is dat echter niet het geval. "We willen een regeling die laagdrempelig is. Ook mensen met een kleine beurs moeten zonnepanelen kunnen aanschaffen", aldus Janssen. "De rente is maar 1,5 procent. Die kunnen ze betalen met de kosten die ze besparen op de energierekening. Ze houden dan zelfs nog geld over."

Rechtszaak
Volta Limburg heeft inmiddels een rechtszaak tegen Nuth aangespannen. De zonnepanelenleverancier vindt dat de gemeente alsnog mee moet doen, zoals in eerste instantie ook was afgesproken. Bij de aanbesteding ging het bedrijf er van uit dat het ruim 100.000 panelen kon plaatsen. Nu Nuth niet meedoet, is dat niet haalbaar. Het bedrijf wijst erop dat het vorige college wel aan het project wilde meedoen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen