Overslaan en naar de inhoud gaan

Zondigen tijdens nachtdienst in gevangenis: 'Ogen dicht'

Geplaatst opzaterdag 9 oktober 2021 - 9:00

De gevangenismedewerkers die onlangs zijn geschorst vanwege slapen tijdens hun nachtdienst, zijn niet de enigen die 's nachts zondigden in de Roermondse bajes. Meerdere collega's gingen het duo voor.

Dat vertellen verschillende (oud-)medewerkers in gesprek met L1.

Lees ook: Slapende beveiligers Roermondse gevangenis geschorst

Niet getolereerd
De gevangenis treedt hard op tegen slapen tijdens de nachtdienst. "Dat wordt niet getolereerd door de directie en leidt tot ontslag. Dit is bekend bij personeel", zegt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer. "Als je tijdens nachtdienst gaat slapen, breng je mogelijk collega's en bijna 300 gedetineerden voor wie jij verantwoordelijk bent in gevaar en hoor je absoluut niet thuis bij PI Roermond."

Koning Slaap
Toch laten verschillende medewerkers en voormalig gevangenisbeveiligers weten dat slapen tijdens de nachtelijke uren al jarenlang veel voorkomt in Roermond. L1 heeft zelfs berichtenverkeer van medewerkers ingezien, waarin het slaapgedrag ter sprake komt. Zo werd iemand die standaard zijn ogen sloot tijdens de nachtdienst gekscherend 'Koning Slaap' genoemd.

De medewerkers vertellen hoe de centrale meldkamer is uitgegroeid tot favoriete slaapplek. "Daar hangen geen camera's. Als je in de nacht met een fijn team werkt, met jongens die niet klikken bij de leiding, dan ga je gewoon slapen. Stoel naar achteren en ogen dicht."

Gevangenis
Archieffoto: ANP

Slapers betrapt
In het verleden werd er ook op andere plekken in de gevangenis geslapen tijdens een nachtdienst. Dat veranderde echter toen er tussen 2017 en 2018 extra camera's in de inrichting werden opgehangen, vanwege het hoge beveiligingsniveau van de Roermondse gevangenis. Er kwamen onder meer camera's in recreatieruimtes voor gevangenen.

Ook daar werden tot die tijd dutjes gedaan door medewerkers. Na de komst van de nieuwe camera's werd prompt de een na de ander betrapt. "Deze medewerkers zijn hiervoor gesanctioneerd door de toenmalige directeur", erkent woordvoerder Meijer. "Sinds juni 2018 zijn er, tot september 2021, geen andere medewerkers betrapt op of gesanctioneerd voor het in slaap vallen tijdens de nachtdienst."

Zorgeloos rusten
Volgens de medewerkers die L1 sprak, heeft dat dus te maken met de 'verhuizing' naar de centrale meldkamer. "Alleen daar en in de kantoren hangen geen camera's. Je kunt alleen nog betrapt worden als je collega's je 'aanschijten' bij de directie. Of er moet echt al iets misgaan, terwijl je slaapt. Dat een gevangene ziek wordt en je niet hebt gereageerd op zijn noodoproep bijvoorbeeld."

PI Roermond
Archieffoto: ANP

Klikkende collega's
Het duo dat op 23 september is geschorst, werd volgens de medewerkers wel verlinkt. Ze waren nog niet lang in dienst en lagen niet goed bij een groep ervaren collega's. Woordvoerder Meijer bevestigt dat medewerkers naar de leiding zijn gestapt. "Er is na melding van collega's onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat er door twee medewerkers is geslapen in de centrale meldkamer."

Geen noodgevallen
Die meldkamer is een belangrijke post. Tijdens een nachtdienst bewaken twee mensen in die ruimte alles en iedereen in de gevangenis op afstand. Als één van de honderden gevangenen of een collega op de werkvloer problemen heeft en zich meldt, moet de centrale kunnen ingrijpen. De meldkamer wordt door de directie omschreven als 'het hart van de inrichting'.

Tijdens de nacht dat het inmiddels weggestuurde duo een uiltje knapte, bleef het rustig. "Er hebben die nacht gelukkig geen calamiteiten plaatsgevonden. Er waren geen onbeantwoorde oproepen of meldingen van gedetineerden in nood", zegt Meijer. "Er waren wel oproepen van collega's, zij kregen geen contact met de medewerkers in de centrale meldkamer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen