Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomerschool Kerkrade lijkt net vakantie

Geplaatst opwoensdag 22 juli 2020 - 19:42

Op de zomerschool in Kerkrade krijgen basisschoolleerlingen geen rekenen en taal maar ze leren van alles. Studenten van de hotelschool helpen in de keuken. Ook is er een kruidenspecialist die de kinderen wegwijs maakt in de moestuin.

Vrijheid blijheid zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar.

Iedereen die zich inschrijft moet minstens één week meedraaien op de Arcadia school. De zomerschool draait vier weken en de leerlingen die deelnemen komen van verschillende basisscholen uit alle windstreken van Kerkrade.

Oostenrijk
"Ik ken hier eigenlijk niemand. Maar ik vind het wel leuk", vertelt Leon. "Mijn moeder zei dat hier allemaal verschillende activiteiten zijn. Ja, ik ga ook nog op vakantie met mijn ouders, waarschijnlijk naar Oostenrijk."

Bijzonder
Jean-Phillippe Rieu is drie jaar geleden gestart met de zomerschool: "Je leert hier echt wel belangrijke dingen. Gezond eten bijvoorbeeld maar ook een goede houding en respect hebben voor elkaar. Het is niet in één zin te omschrijven. We proberen de kinderen duidelijk te maken dat ze bijzonder zijn. Meer dan dat ze misschien zelf denken."

Kring
Iedere ochtend begint zittend op de vloer en samen in een kring. Dan worden de groepjes gemaakt. Dagelijks is er plek voor zo'n vijftien leerlingen. Samen met herborist of kruidenspecialist Maggy trekt een aantal kinderen de moestuin in. Daar krijgen ze tekst en uitleg over kruiden, planten en groenten. Een gedeelte van de oogst gaat richting de schoolkeuken.

Hotelschool
Studenten van de hotelschool assisteren in de keuken van de school. Op het aanrecht liggen verschillende ingrediënten voor een smoothie die rond het middaguur door iedereen smakelijk naar binnen wordt gewerkt. "Zelf gemaakt", vertelt Naisha die eerder in de ochtend zorgvuldig de kersen heeft gesorteerd, gesneden en in de blender gestopt.

Vakantie
"Je hebt niet het idee dat je op school zit", vertelt Amy. "We krijgen geen rekenen en taal. We doen alleen maar leuke dingen. Het lijkt eigenlijk wel op vakantie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen