Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomerschool Kerkrade lijkt net vakantie

Geplaatst opwoensdag 22 juli 2020 - 19:42

Op de zomerschool in Kerkrade krijgen basisschoolleerlingen geen rekenen en taal maar ze leren van alles. Studenten van de hotelschool helpen in de keuken. Ook is er een kruidenspecialist die de kinderen wegwijs maakt in de moestuin.

Vrijheid blijheid zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar.

Iedereen die zich inschrijft moet minstens één week meedraaien op de Arcadia school. De zomerschool draait vier weken en de leerlingen die deelnemen komen van verschillende basisscholen uit alle windstreken van Kerkrade.

Oostenrijk
"Ik ken hier eigenlijk niemand. Maar ik vind het wel leuk", vertelt Leon. "Mijn moeder zei dat hier allemaal verschillende activiteiten zijn. Ja, ik ga ook nog op vakantie met mijn ouders, waarschijnlijk naar Oostenrijk."

Bijzonder
Jean-Phillippe Rieu is drie jaar geleden gestart met de zomerschool: "Je leert hier echt wel belangrijke dingen. Gezond eten bijvoorbeeld maar ook een goede houding en respect hebben voor elkaar. Het is niet in één zin te omschrijven. We proberen de kinderen duidelijk te maken dat ze bijzonder zijn. Meer dan dat ze misschien zelf denken."

Kring
Iedere ochtend begint zittend op de vloer en samen in een kring. Dan worden de groepjes gemaakt. Dagelijks is er plek voor zo'n vijftien leerlingen. Samen met herborist of kruidenspecialist Maggy trekt een aantal kinderen de moestuin in. Daar krijgen ze tekst en uitleg over kruiden, planten en groenten. Een gedeelte van de oogst gaat richting de schoolkeuken.

Hotelschool
Studenten van de hotelschool assisteren in de keuken van de school. Op het aanrecht liggen verschillende ingrediënten voor een smoothie die rond het middaguur door iedereen smakelijk naar binnen wordt gewerkt. "Zelf gemaakt", vertelt Naisha die eerder in de ochtend zorgvuldig de kersen heeft gesorteerd, gesneden en in de blender gestopt.

Vakantie
"Je hebt niet het idee dat je op school zit", vertelt Amy. "We krijgen geen rekenen en taal. We doen alleen maar leuke dingen. Het lijkt eigenlijk wel op vakantie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen