Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomers weer vormt extra risico op huidkanker

Geplaatst opwoensdag 2 juni 2021 - 21:03

Veel mensen genieten deze dagen volop van het zomerse weer, maar lijken minder bewust te zijn van de sterke zonkracht. Dermatologen waarschuwen dat men nog geen beschermingslaag van pigment heeft opgebouwd.

Huidschade vergroot de kans op huidkanker, nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker.

Onderschatting
"We zijn al ver in het jaar nu het eindelijk lekker weer wordt dus de zonkracht is al sterk. Woensdag was de UV-index zeven. Dat wil zeggen dat de huid heel makkelijk verbrandt", zegt dermatoloog Klara Mosterd van Maastricht UMC+.

Volgens Mosterd onderschatten veel mensen de zonkracht. "Ze lopen bijvoorbeeld een rondje in de zon tijdens de lunchpauze en vergeten daarbij dat je met zonkracht zeven al in tien minuten tijd kunt verbranden als je een lichte huid hebt", legt ze uit.

Maatregelen
Het is daarom belangrijk om altijd zonnebrandcrème mee te nemen en regelmatig te smeren, maar het is volgens de dermatoloog nog belangrijker om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en bedekkende kleding te dragen. "En als mensen dunner haar hebben, draag een pet met deze zonkracht", zegt Mosterd.

Vitamine D
Het bewust zijn van de schadelijke kanten is belangrijk, maar we moeten volgens Mosterd vooral ook genieten van de zon. "De zon is ook belangrijk voor de mens. Door zonlicht maken we vitamine D aan wat weer heel belangrijk is voor goede botten."

Jonge mensen
Dermatologen zien steeds meer dertigers met huidkanker op het spreekuur. Dit heeft volgens Mosterd verschillende oorzaken. "Deze generatie gaat anders met de zon om. De vrijetijdsbesteding is anders, veel meer buiten. Wintersport en zonvakanties in de winter zijn populairder, onze huid is dan nog niet gebruind en dus niet beschermd. Zo treden beschadigingen veel vaker op", concludeert ze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen