Deze zoete broodjes zijn een ietwat gezondere variant op de bekende cinnamon rolls uit Amerika. En dan ook nog in hartvorm. Heeft jouw geliefde even geluk!
Het recept van Patricia Janssen is genoeg voor ongeveer 10 porties.
Ingrediënten
- 60 milliliter handwarm water
- 7 gram gist
- 200 milliliter volle melk
-
100 gram gesmolten boter
-
30 gram suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- Snufje vanille-extract
- 450 gram bloem
Vulling
- 250 gram bevroren frambozen of cranberries
- 50 gram fijne suiker
- 1 theelepel maïzena
- Rasp van een sinaasappel
Glazuur
- 60 gram verse roomkaas
- 1 eetlepel zachte boter
- 160 gram poedersuiker
- 0,5 theelepel vanille-extract
- 3 of 4 eetlepels warme melk
Bereiding
1. Doe de gist bij het water in een kleine kom. Dek het af en zet de kom 5 minuten weg op een warme plek. Na een paar minuten ziet het mengsel er schuimig uit (foto 1).

2. Doe de melk, de suiker, 60 gram gesmolten boter, één ei en de theelepel zout in een schaal en mix (gebruik een deeghaak) kort door en voeg de helft van het bloem erbij. Mix op lage stand verder tot de bloem is opgenomen en doe de rest er dan in delen bij. Zet de mixer daarbij op een hogere stand. Ondanks dat het deeg er nog plakkerig uitziet, hoef je geen extra bloem toe te voegen. Mix het deeg nu 7 minuten door tot het mooi soepel is (foto 2).
Je kunt het deeg eventueel ook met de hand kneden, reken hier 20 minuten voor.

3. Doe het deeg in een met olie bestreken kom en wrijf ook het deeg in met een beetje olie (foto 3). Dek de kom vervolgens af met een bord of met keukenfolie en zet het 2 uur op een warme plek om te rijzen (foto 4). Een gesloten over (uit!) is daar ideaal voor.


4. Meng in een schaal de bevroren frambozen of cranberries met het suiker, de maïzena en de sinaasappelrasp (foto 5). Doe dit vlak voor het deeg klaar is met rijzen.

5. Ga verder met het deeg. Rol het uit op een werkblad met wat bloem tot een rechthoek van 23 bij 40 centimeter. Verdeel de vruchtenvulling gelijkmatig over het deeg, maar houd in het midden ongeveer 2 centimeter vrij (foto 6). Rol het deeg langs de breedte aan beide kanten naar het midden toe en duw de twee delen zacht tegen elkaar (foto 7 en 8).



6. Snijd beide uiteinden er met een scherp mes van af en snijd de rol in 10 gelijke delen. Vorm de stukken vervolgens in harten door ze onderaan in het midden een beetje samen te knijpen in een punt.
7. Leg de stukken in een ingevette ronde springvorm of ovenschaal met de punten naar elkaar toe (foto 9). Dek het af met keukenfolie om uitdroging te voorkomen. Laat het 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Tip van Patricia: Je kunt de afgedekte schaal ook een nacht in de koelkast bewaren. Voor de broodjes de oven in gaan, moet je ze dan nog een uur laten rijzen.

8. Meng het eigeel van een ei met een eetlepel water en bestrijk het mengsel over de broodjes. Plaats de schaal daarna in een voorverwarmde oven (180 graden) en bak de broodjes in 30 minuten gaar of tot ze een goudbruine kleur hebben (foto 10).
Tip van Patricia: Weet je niet zeker of de broodjes klaar zijn? Tik zachtjes tegen de korst. Als je een hol geluid hoort, kunnen de broodjes uit de oven.
Bestrijk de broodjes als ze net uit de oven komen met 40 gram gesmolten boter en leg de broodjes eventueel op een groot bord of serveerschaal.

9. Maak het glazuur door alle ingrediënten - behalve de melk - te mengen in een schaal. Mix het geheel goed door en voeg de melk lepel voor lepel toe. Blijf ondertussen wel mixen. Het glazuur moet ongeveer zo dik zijn als dikke yoghurt. Bestrijk tot slot de broodjes met het glazuur.
- Tip van Patricia: de broodjes zijn zowel warm als koud heerlijk!

Lees ook:
- Kadayif-hartjes, een lekkernij uit het Midden-Oosten
- Mmm... mokkaccinomousse, met spectaculaire verpakking