Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar meest iconische foto's Tweede Wereldoorlog

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 20:41

Op welke zolder liggen de foto's over de Tweede Wereldoorlog in Limburg die het meest tot de verbeelding spreken? Oorlogsinstituut NIOD begint donderdag een campagne, waarbij het publiek wordt gevraagd om eigen foto's aan te leveren.

Gouverneur Theo Bovens verzorgde de Limburgse aftrap in het Regionaal Historisch Centrum in Maastricht.

Eisenhower en Montgomery
De 100 meest aansprekende foto's uit Nederland worden vanaf april 2020 tentoongesteld in de entreehal van de Tweede Kamer. Een Limburgse selectie van 50 beelden is via pop-up tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien. Theo Bovens leverde donderdag een eerste foto aan met een beeld van de generaals Eisenhower en Montgomery bij het oude Veldeke College in Maastricht.

Persoonlijke noot
"Het doet me wel wat, deze foto. Ik heb zelf op deze school gezeten, en veel mensen uit mijn familie ook", aldus Theo Bovens. "Mijn vader kon geen eindexamen doen door die topontmoeting in Maastricht, dat moest een jaar later. Die persoonlijke beleving is belangrijk in dit project, als we de herinnering willen laten voortleven."

Zoektocht naar foto's
De start van het project werd ook bijgewoond door Bert Mennings, directeur van het Limburgs Museum in Venlo. Foto's uit het rijke archief van dat museum vormen een eerste basis waaruit historici en het publiek uiteindelijk Limburgs meest iconische foto's kiezen. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) is nadrukkelijk op zoek naar persoonlijke beelden van de Tweede Wereldoorlog. "Juist via die beelden moet de herinnering aan de oorlog levend gehouden worden", zegt Erik Somers van het NIOD.

Limburgse bevrijding
"We hebben als Limburg een hele lange bevrijdingsgeschiedenis", zei Theo Bovens eerder in het L1-programma Limburg Herdenkt: Vrijheidsboot. De bevrijding begon op 12 september in Mesch, maar eindigde pas 6 maanden later op 3 maart. "Het front heeft hier heel lang stilgelegen. Heel veel Limburgers hebben de bevrijding ook niet in hun eigen dorp meegemaakt, maar werden noodgedwongen geëvacueerd naar een andere plek. Dat maakt dat wij een hele speciale band hebben met die bevrijding."

Bekijk hier het L1-programma Limburg Herdenkt: Bevrijdingsboot

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen