Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar meest iconische foto's Tweede Wereldoorlog

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 20:41

Op welke zolder liggen de foto's over de Tweede Wereldoorlog in Limburg die het meest tot de verbeelding spreken? Oorlogsinstituut NIOD begint donderdag een campagne, waarbij het publiek wordt gevraagd om eigen foto's aan te leveren.

Gouverneur Theo Bovens verzorgde de Limburgse aftrap in het Regionaal Historisch Centrum in Maastricht.

Eisenhower en Montgomery
De 100 meest aansprekende foto's uit Nederland worden vanaf april 2020 tentoongesteld in de entreehal van de Tweede Kamer. Een Limburgse selectie van 50 beelden is via pop-up tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien. Theo Bovens leverde donderdag een eerste foto aan met een beeld van de generaals Eisenhower en Montgomery bij het oude Veldeke College in Maastricht.

Persoonlijke noot
"Het doet me wel wat, deze foto. Ik heb zelf op deze school gezeten, en veel mensen uit mijn familie ook", aldus Theo Bovens. "Mijn vader kon geen eindexamen doen door die topontmoeting in Maastricht, dat moest een jaar later. Die persoonlijke beleving is belangrijk in dit project, als we de herinnering willen laten voortleven."

Zoektocht naar foto's
De start van het project werd ook bijgewoond door Bert Mennings, directeur van het Limburgs Museum in Venlo. Foto's uit het rijke archief van dat museum vormen een eerste basis waaruit historici en het publiek uiteindelijk Limburgs meest iconische foto's kiezen. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) is nadrukkelijk op zoek naar persoonlijke beelden van de Tweede Wereldoorlog. "Juist via die beelden moet de herinnering aan de oorlog levend gehouden worden", zegt Erik Somers van het NIOD.

Limburgse bevrijding
"We hebben als Limburg een hele lange bevrijdingsgeschiedenis", zei Theo Bovens eerder in het L1-programma Limburg Herdenkt: Vrijheidsboot. De bevrijding begon op 12 september in Mesch, maar eindigde pas 6 maanden later op 3 maart. "Het front heeft hier heel lang stilgelegen. Heel veel Limburgers hebben de bevrijding ook niet in hun eigen dorp meegemaakt, maar werden noodgedwongen geëvacueerd naar een andere plek. Dat maakt dat wij een hele speciale band hebben met die bevrijding."

Bekijk hier het L1-programma Limburg Herdenkt: Bevrijdingsboot

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen