Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar baan hele klus voor muziekdocenten

Geplaatst opdonderdag 4 juli 2019 - 16:00

Tien studenten van Conservatorium in Maastricht hebben donderdag hun diploma voor muziekdocent ontvangen, maar het zoeken naar een baan zal voor deze groep een grote uitdaging worden.

En dat terwijl volgens recent onderzoek van KANTAR TNS, voorheen TNS NIPO, muziekeducatie op middelbare scholen 'onmisbaar is voor de ontwikkeling van jongeren.'

Onzekerheid
Ondanks het belang van het vak is er nog steeds weinig vast werk te vinden voor de afstuderende muziekdocent. "De nieuwe docenten moeten steviger in hun schoenen staan. Je leeft continu in onzekerheid, vaste contracten komen nauwelijks voor, de meesten werken als zpp'er", aldus Havenith.

Overkoepelend
Muzikanten en wetenschappers zijn het er al langer over eens dat muziekles op school meer is dan een vrolijk uurtje met mooie klanken. "Muziek is een overkoepelend vak", zegt Felix Havenith, hoofd opleiding docent muziek. "Het is geïntegreerd in vele andere vakken."

Groepsproces
"Bij creatieve vakken zijn kinderen op een hele andere manier bezig, dan alleen met kennis, inzicht en cognitie", vult Rob Mennen, sectordirecteur en voormalig muziekdocent op het Sophianum in Gulpen aan. "Muziek is een groepsvak. Net in een puberteit heb je het nodig om te ervaren dat je niet als een eenling door het leven gaat, maar dat het een groepsproces is."

Convenant
Toch is er is hoop, want de provincie Limburg heeft een convenant getekend waarin staat dat er een 'doorlopende leerlijn moet zijn van kleuteronderwijs tot eventueel het conservatorium'. Maar de invulling daarvan laat in de praktijk nog op zich wachten. "Het middelbare onderwijs loopt nog een beetje achter", besluit Havenith.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen