Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar baan hele klus voor muziekdocenten

Geplaatst opdonderdag 4 juli 2019 - 16:00

Tien studenten van Conservatorium in Maastricht hebben donderdag hun diploma voor muziekdocent ontvangen, maar het zoeken naar een baan zal voor deze groep een grote uitdaging worden.

En dat terwijl volgens recent onderzoek van KANTAR TNS, voorheen TNS NIPO, muziekeducatie op middelbare scholen 'onmisbaar is voor de ontwikkeling van jongeren.'

Onzekerheid
Ondanks het belang van het vak is er nog steeds weinig vast werk te vinden voor de afstuderende muziekdocent. "De nieuwe docenten moeten steviger in hun schoenen staan. Je leeft continu in onzekerheid, vaste contracten komen nauwelijks voor, de meesten werken als zpp'er", aldus Havenith.

Overkoepelend
Muzikanten en wetenschappers zijn het er al langer over eens dat muziekles op school meer is dan een vrolijk uurtje met mooie klanken. "Muziek is een overkoepelend vak", zegt Felix Havenith, hoofd opleiding docent muziek. "Het is geïntegreerd in vele andere vakken."

Groepsproces
"Bij creatieve vakken zijn kinderen op een hele andere manier bezig, dan alleen met kennis, inzicht en cognitie", vult Rob Mennen, sectordirecteur en voormalig muziekdocent op het Sophianum in Gulpen aan. "Muziek is een groepsvak. Net in een puberteit heb je het nodig om te ervaren dat je niet als een eenling door het leven gaat, maar dat het een groepsproces is."

Convenant
Toch is er is hoop, want de provincie Limburg heeft een convenant getekend waarin staat dat er een 'doorlopende leerlijn moet zijn van kleuteronderwijs tot eventueel het conservatorium'. Maar de invulling daarvan laat in de praktijk nog op zich wachten. "Het middelbare onderwijs loopt nog een beetje achter", besluit Havenith.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen