Tien studenten van Conservatorium in Maastricht hebben donderdag hun diploma voor muziekdocent ontvangen, maar het zoeken naar een baan zal voor deze groep een grote uitdaging worden.
En dat terwijl volgens recent onderzoek van KANTAR TNS, voorheen TNS NIPO, muziekeducatie op middelbare scholen 'onmisbaar is voor de ontwikkeling van jongeren.'
Onzekerheid
Ondanks het belang van het vak is er nog steeds weinig vast werk te vinden voor de afstuderende muziekdocent. "De nieuwe docenten moeten steviger in hun schoenen staan. Je leeft continu in onzekerheid, vaste contracten komen nauwelijks voor, de meesten werken als zpp'er", aldus Havenith.
Overkoepelend
Muzikanten en wetenschappers zijn het er al langer over eens dat muziekles op school meer is dan een vrolijk uurtje met mooie klanken. "Muziek is een overkoepelend vak", zegt Felix Havenith, hoofd opleiding docent muziek. "Het is geïntegreerd in vele andere vakken."
Groepsproces
"Bij creatieve vakken zijn kinderen op een hele andere manier bezig, dan alleen met kennis, inzicht en cognitie", vult Rob Mennen, sectordirecteur en voormalig muziekdocent op het Sophianum in Gulpen aan. "Muziek is een groepsvak. Net in een puberteit heb je het nodig om te ervaren dat je niet als een eenling door het leven gaat, maar dat het een groepsproces is."
Convenant
Toch is er is hoop, want de provincie Limburg heeft een convenant getekend waarin staat dat er een 'doorlopende leerlijn moet zijn van kleuteronderwijs tot eventueel het conservatorium'. Maar de invulling daarvan laat in de praktijk nog op zich wachten. "Het middelbare onderwijs loopt nog een beetje achter", besluit Havenith.