Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo staat het ervoor met de boosterprikken in Limburg

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 16:00

Precies twee weken geleden begon Nederland met boosterprikken, zo'n twee maanden later dan onze buurlanden. Inmiddels zijn er in Limburg ruim 8.000 stuks gezet.

In Noord- en Midden-Limburg zijn sinds de start van de boostercampagne op 18 november tot en met 1 december 4343 prikken gezet. In het Zuiden zijn dit er 3904. De GGD Zuid-Limburg zet er nu zo'n 1750 per dag en verwacht dat dit aantal de komende weken 'sterk' stijgt.

Lees ook: Ook Limburg is begonnen met boosterprikken

Zo doen andere landen het
Onze buurlanden begonnen in september met boosterprikken. Dat was volgens het Europees gezondheidsinstituut ECDC het optimale moment, namelijk zes maanden na de eerste vaccinatie. Zoveel prikken zijn er op 1 december gezet per 100 inwoners in:

  • Nederland: 1,1
  • Duitsland: 12,4
  • België: 13,8
  • Frankrijk: 10,8
  • Oostenrijk: 23,6

(Bron: Our World in Data, RIVM, ECDC)

Minister De Jonge stelt dat de campagne op stoom komt. Hij verwacht dat eind deze week 700.000 injecties kunnen zijn gezet. Met het inzetten van militairen en studenten moet die operatie worden versneld.

Situatie in de ziekenhuizen
De meeste Nederlanders krijgen de boosterprik pas volgend jaar. Ondertussen stijgen de ziekenhuisopnames van coronapatiënten nog steeds, meldt Dick Nagelhout die spreekt namens de Limburgse ziekenhuizen. Daar liggen op het moment 250 klinische coronapatiënten. Dat is 20 procent boven de fair share, de eerlijke verdelingsmaatstaf van patiënten over de ziekenhuizen. Op de intensive care gaat het om 58 coronapatiënten, 5 procent boven de fair share.

In de praktijk liggen deze cijfers nog hoger dan hier geschetst. "Dat komt door de dagelijkse overplaatsingen van patiënten, daardoor lijkt de stijging minder hoog", legt Nagelhout uit.

Wie is aan de beurt?
In totaal komen zo'n 5,5 miljoen mensen in Nederland in aanmerking voor de boosterprik. Net als bij de eerste vaccinatiecampagne, worden eerst ouderen, verpleeghuisbewoners en zorgpersoneel gevaccineerd. Niet-mobiele ouderen en bewoners van een zorginstelling zonder arts zijn iets later aan de beurt, omdat zij thuis worden ingeënt. Hiervoor zet de GGD sinds 24 november ook mobiele prikteams in.

Ook zijn er huisartsen die meehelpen door zelf aan huis te vaccineren. Als de thuiswonende 80-plussers aan de beurt zijn geweest, worden uitnodigingen per geboortejaar verzonden naar de jongere leeftijdsgroepen. De meeste prikken worden gezet op een locatie van de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen