Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo staat het ervoor met de boosterprikken in Limburg

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 16:00

Precies twee weken geleden begon Nederland met boosterprikken, zo'n twee maanden later dan onze buurlanden. Inmiddels zijn er in Limburg ruim 8.000 stuks gezet.

In Noord- en Midden-Limburg zijn sinds de start van de boostercampagne op 18 november tot en met 1 december 4343 prikken gezet. In het Zuiden zijn dit er 3904. De GGD Zuid-Limburg zet er nu zo'n 1750 per dag en verwacht dat dit aantal de komende weken 'sterk' stijgt.

Lees ook: Ook Limburg is begonnen met boosterprikken

Zo doen andere landen het
Onze buurlanden begonnen in september met boosterprikken. Dat was volgens het Europees gezondheidsinstituut ECDC het optimale moment, namelijk zes maanden na de eerste vaccinatie. Zoveel prikken zijn er op 1 december gezet per 100 inwoners in:

  • Nederland: 1,1
  • Duitsland: 12,4
  • België: 13,8
  • Frankrijk: 10,8
  • Oostenrijk: 23,6

(Bron: Our World in Data, RIVM, ECDC)

Minister De Jonge stelt dat de campagne op stoom komt. Hij verwacht dat eind deze week 700.000 injecties kunnen zijn gezet. Met het inzetten van militairen en studenten moet die operatie worden versneld.

Situatie in de ziekenhuizen
De meeste Nederlanders krijgen de boosterprik pas volgend jaar. Ondertussen stijgen de ziekenhuisopnames van coronapatiënten nog steeds, meldt Dick Nagelhout die spreekt namens de Limburgse ziekenhuizen. Daar liggen op het moment 250 klinische coronapatiënten. Dat is 20 procent boven de fair share, de eerlijke verdelingsmaatstaf van patiënten over de ziekenhuizen. Op de intensive care gaat het om 58 coronapatiënten, 5 procent boven de fair share.

In de praktijk liggen deze cijfers nog hoger dan hier geschetst. "Dat komt door de dagelijkse overplaatsingen van patiënten, daardoor lijkt de stijging minder hoog", legt Nagelhout uit.

Wie is aan de beurt?
In totaal komen zo'n 5,5 miljoen mensen in Nederland in aanmerking voor de boosterprik. Net als bij de eerste vaccinatiecampagne, worden eerst ouderen, verpleeghuisbewoners en zorgpersoneel gevaccineerd. Niet-mobiele ouderen en bewoners van een zorginstelling zonder arts zijn iets later aan de beurt, omdat zij thuis worden ingeënt. Hiervoor zet de GGD sinds 24 november ook mobiele prikteams in.

Ook zijn er huisartsen die meehelpen door zelf aan huis te vaccineren. Als de thuiswonende 80-plussers aan de beurt zijn geweest, worden uitnodigingen per geboortejaar verzonden naar de jongere leeftijdsgroepen. De meeste prikken worden gezet op een locatie van de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen