Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo houd je je hoofd koel tijdens de hitte

Geplaatst opdinsdag 23 juli 2019 - 6:00

Na een periode van wat lagere temperaturen staat er deze week een hittegolf voor de deur. Het kan zo maar eens 38 graden worden. Hoe houd je dan je hoofd koel?

Het RIVM stelt het hitteplan in werking zodra het een aantal dagen 27 graden of meer is. "We houden hier nauw contact over met het KNMI", vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Voldoende drinken
"Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn", aldus het RIVM. Internist Hella Borggreve van het Maastricht UMC+ vertelt dat ze op de eerste hulp in deze periode meer mensen binnen ziet komen die last hebben van de hitte.

Tips
Wat moet je (niet) doen tijdens een hittegolf?

In de war
Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. "Als de hersenen te warm worden dan kunnen mensen ander gedrag vertonen, in de war zijn. Alle vaten staan dan open, en mensen hebben dan vaak al veel vocht verloren door al het zweten. Flauwvallen kan dan een gevolg zijn. Een spasme van de spieren kan ook een van de verschijnselen zijn. Als dit te lang duurt, kunnen organen beschadigd raken. Maar meestal komt het niet zover, omdat mensen zich vaak op tijd melden op de SEH", aldus Borggreve.

Chronisch zieken
"Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven", zegt het RIVM.

Video: L1

Tips om koel te blijven
Het is dus belangrijk om voldoende te drinken, in de schaduw te blijven en beperk lichamelijke inspanning in de middag tussen 12:00 uur en 16:00 uur. "Sport tijdens deze warmte dan ook niet buiten, je produceert dan veel te veel warmte en omdat het zo warm is kun je dat ook gewoon niet kwijt", adviseert Borggreve. Ook is het van belang om je woning goed koel te houden. "Wat absoluut niet helpt is alcohol drinken. Met alcohol kun je de hitte niet goed kwijt, en droog je sneller uit."

Lees ook: Hitteprotocol op de weg en op het spoor

'Waterspits'
Voldoende water drinken is van belang, maar Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) vraagt wel om op het watergebruik te letten wanneer je je tuin gaat sproeien of een badje vol laat lopen, zodat er genoeg drinkwater blijft. "We hebben een 'waterspits' van 18:00 uur tot 22:00 uur in de avond. Dan merken we dat het snel gaat. Vooral in plattelandsgemeenten, waar mensen hun tuin gaan sproeien. In steden is dat natuurlijk wat minder", vertelt een woordvoerder van WML. "Wij vragen mensen dan ook om het watergebruik te spreiden over de dag. Sproei je tuin bijvoorbeeld in de vroege ochtend."

120 liter
Normaal gesproken verbruiken we 120 liter water per dag per persoon in Limburg. "Wanneer je ongeveer 10 minuten tot 15 minuten je tuin aan het sproeien bent, heb je al gauw 100 liter verbruikt", aldus WML.

Tankstation
"Zorg daarnaast dat je genoeg water bij je hebt als je de weg op gaat", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vanaf dinsdag is ook het hitteprotocol van kracht. "Wij zorgen ervoor dat wanneer een auto door bijvoorbeeld pech aan de kant van de weg komt te staan dat deze meteen wordt weggesleept naar een veilige locatie, zoals een tankstation of parkeerplaats", aldus de woordvoerder. Ook wordt er geadviseerd om een paraplu in je auto te hebben liggen, die kan dienen als parasol als je onverhoopt op hulp moet wachten.

Lees ook: Waterschap Limburg maakt zich zorgen om droogte

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen