Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo heeft chemiepark Chemelot de veiligheid geregeld

Geplaatst opdonderdag 21 juni 2018 - 6:00

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed afgelopen maanden onderzoek naar de veiligheid en het toezicht op chemiepark Chemelot. De resultaten zijn donderdag gepresenteerd. Hoe heeft Chemelot de veiligheid eigenlijk geregeld?

Chemelot heeft een eigen 'rampenteam' dat in actie komt als er iets mis gaat. Ze coördineren de hulpverlening op het terrein vanuit een soort crisiscentrum. Als er gevaar dreigt voor de omgeving, wordt ook de overheid ingeschakeld.

Grootste brandweerkorps
Ook is er een eigen brandweerkorps op het chemiepark. Er werken bij de Chemelot-brandweer zo’n honderd mensen. Daarmee is het de grootste beroepsbrandweer van Zuid-Nederland.

Lees ook: Onderzoeksrapport Chemelot: wat is er aan de hand?

112-alarmcentrale
Meldingen over incidenten komen vanuit de fabrieken op het terrein binnen bij een eigen meldkamer, een soort 112-alarmcentrale. Als er ergens op het terrein iets aan de hand is, wordt vanuit daar het brandweerteam op pad gestuurd en wordt indien nodig het crisisteam opgeroepen.

Grote risico’s
Ingrijpen bij incidenten is snel nodig. De risico's op het Chemelot-terrein zijn groot. Er wordt daarom ook regelmatig geoefend. In 2015 maakte L1 deze reportage over zo'n oefening en over hoe de bedrijfsnoodorganisatie van het chemiepark werkt.

Lees ook: Onderzoeksraad: Veiligheid Chemelot moet beter

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen