Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo gaan de Limburgse ziekenhuizen uitgestelde zorg inhalen

Geplaatst opzaterdag 4 september 2021 - 7:00

De Limburgse ziekenhuizen zijn bezig met een inhaalslag van de uitgestelde zorg of hebben hiervoor een plan. In maart werd duidelijk dat er een achterstand van duizenden operaties is door corona.

Daardoor zijn er bij een aantal ziekenhuizen wachtlijsten.

Lees ook: Achterstand van duizenden operaties in Limburg door corona

Inhalen in het najaar
"Het MUMC+ heeft de wachtlijsten inzichtelijk; eind mei 2021 was er sprake van een wachtlijst van 2500 ingrepen die uitgesteld zijn door de coronacrisis. Wij constateren dat tijdens de zomerperiode de wachtlijsten niet toegenomen zijn", laat een woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis weten. "Wij hebben het voornemen om de inhaalzorg in de maanden september tot december vorm te geven. Wij werken nauw samen met andere ziekenhuizen en de Annadalkliniek om alle capaciteit optimaal te benutten."

Het Zuyderland ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, heeft nog 4785 operaties die ingehaald moeten worden. "De achterstand van enkele behandelingen is in afgelopen maanden wel wat ingelopen, maar de inhaalslag voor wat betreft de operaties start vanwege de zomerreductie pas deze maand", laat een woordvoerder weten.

Na de zomer
Ook het Laurentius Ziekenhuis in Roermond begint na de zomer met een inhaalslag. "De laatste stand is dat wij circa 2000 mensen op de wachtlijst hebben staan, terwijl dit 'normaal' zo’n 1500 is. De poli's zijn redelijk bij", legt de woordvoerder uit. "Wij vonden het belangrijk dat onze medewerkers na de hausse aan zorg eerst bij konden komen", laat een woordvoerder van het Laurentius Ziekenhuis weten.

Patiënten overnemen
Het ziekenhuis in Weert heeft de meeste wachtlijsten voor operaties al weggewerkt. "Daardoor zijn de wachtlijsten voor de meeste operaties momenteel vrij kort", laat een woordvoerder van het St. Jans Gasthuis weten. Daarom hebben ze bij zorgverzekeraars CZ en VGZ laten weten dat zij ruimte hebben om patiënten van andere ziekenhuizen over te nemen, zodat patiënten sneller aan de beurt zijn. "Inmiddels is daar de eerste samenwerking uit voortgekomen met het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven."

Verzekeraars
"Wij zijn voortvarend bezig met het wegwerken van de uitgestelde zorg", laat de woordvoerder van het VieCuri Medisch Centrum met vestigingen in Venlo en Venray weten. "We hebben ons plan uitgebreid besproken met de verzekeraars en zij hebben hier alle vertrouwen in."

Wel hebben ze in Venlo en Venray het personeel ook eerst laten uitrusten. "Wij hebben onze medewerkers laten genieten van hun vakanties zoals dat normaal ook gebeurt. Er zijn geen verloven ingetrokken om bijvoorbeeld inhaalzorg te leveren. Mensen laten afschakelen is nodig om ze overeind te houden."

Uitdaging
Het is daarnaast in deze tijd moeilijk om aan zorgpersoneel te komen. De meeste ziekenhuizen in Limburg geven aan dat ze het op dit moment redden, ondanks de tekorten aan personeel in de zorg. "Het is algemeen bekend dat het uitdagend is om het juiste zorgpersoneel te vinden. Ook wij moeten actief personeel werven. Desondanks zijn we van plan alle kritieke faciliteiten, zoals bijvoorbeeld OK-ruimte, na de vakantieperiode volledig open stellen", aldus de woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis. Het ziekenhuis in Roermond laat weten dat de belastbaarheid een zorg is, maar vooralsnog er geen extra personeelstekort is. VieCuri geeft aan voldoende capaciteit te hebben. Zuyderland herkent dit landelijke probleem.

Na de zomer
Wel zijn er vraagtekens over hoe het virus zich zal ontwikkelen in de herfst. "Wat gaat het reizen in de zomer betekenen voor de verspreiding van het virus, welk effect hebben de versoepelingen, komt er weer een nieuwe golf, hoe verhoudt het zich tot eventuele grieppatiënten die dan mogelijk weer gaan komen etc.?" Vraagt het VieCuri zich af. "Daar zijn we wel wat ongerust over. Toch is er perspectief, we snappen het coronavirus steeds beter, hebben meer ervaring. Als er een nieuwe golf komt, moeten we dan kijken hoe we omgaan met de inhaalzorg."

Zuyderland laat weten dat indien de druk op de zorg vanwege corona groter wordt, ze opnieuw moeten afschalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen