Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo brengen Limburgse artiesten de lockdown door

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 19:08

Het uitblijven van evenementen door de coronamaatregelen leidt tot financiële crisis bij professionele muzikanten in Limburg. Maar voor sommigen van hen opent dat juist nieuwe deuren.

Van de Oktoberfeesten tot de11evande11e en van carnaval tot kerstconcerten; het gaat allemaal niet door. Het zijn zware tijden voor artiesten.

Dieter Spatscherm
Zo zag Eric Jaspers, onder andere bekend als de artiest Dieter Koblenz, de bui in maart al hangen. "Als dat virus ooit het vasteland bereikt, dan kun je het hele jaar afschrijven." De zanger huurt een loods, waar hij onder andere zijn eigen decors maakt. Toen ook in Nederland de coronacrisis uitbrak, besloot hij meteen daarop in te spelen. Hij begon met het ontwerpen en maken van spatschermen in zijn werkplaats, met name voor de horeca.

Maar ook theater Kumulus, winkels en zijn eigen zangdocente deden bij hem een bestelling. "Waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere weer open. Zo moet je dat benaderen. Ik kan wel gaan zitten janken, maar zo zit ik niet in elkaar. Je moet zoeken naar wat wel mogelijk is en bezig blijven", vertelt de creatieveling. "Uiteindelijk breid je zo ook weer je netwerk uit en zien mensen wat je kunt."

Cosmetica artiest
Ook de Limburgse zangeres Marleen Rutten is niet bij de pakken gaan neerzitten. Dit jaar mist ze rond de 230 optredens. Dat de maatregelen aanvankelijk tot en met juni zouden duren was voor haar de grootste klap. "Dat was het moment dat ik besefte dat ik iets anders moest gaan zoeken", vertelt ze van achter de ontvangstbalie van een medisch-cosmetische kliniek in Maastricht. "Ik moet ook gewoon mijn hypotheek betalen en mijn vaste lasten. Toen ben ik gaan solliciteren."

Make-up
Ze kwam uiteindelijk terecht bij Kliniek aan de Maas. Daar heeft ze onder andere de make-up afdeling onder haar hoede. Dat bleek een schot in de roos. "Als artiest ben ik ook altijd bezig met hoe ik eruit zie, hoe ik overkom op mensen, mensen entertainen. Hier in de kliniek ben ik bezig met mensen ontvangen, op hun gemak stellen en mijn steentje eraan bijdragen dat ze stralend weer naar buiten lopen."

Het bevalt de Limburgse zelfs zo goed dat ze heeft besloten op deze werkplek te blijven, ook als de crisis voorbij is. Volgens de zangeres zijn toekomstige optredens prima te combineren met haar werk in de kliniek.

Lees ook: Hoe los je dat op: 'corona-werkloos' en geen vacatures?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen