Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo beviel het eerste weekend met polsbandjes in Maastricht

Geplaatst opzondag 10 oktober 2021 - 21:24

De Maastrichtse horeca heeft dit weekend voor het eerst kunnen experimenteren met het gebruik van polsbandjes voor toegang in cafés. Op de afhaallocaties bleef het relatief rustig.

"Maar het viel niet tegen", zegt John Paulus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht en Heuvelland. Naar schatting zijn er zaterdagavond zo'n 800 polsbandjes uitgedeeld.

Video: L1

Mondjesmaat
Reacties van horeca en klanten zijn overwegend positief, maar dit weekend wist nog niet iedereen de afhaalpunten te vinden. "Ik heb vrijdag zo'n 50 tot 70 bandjes uitgedeeld", vertelt beveiliger Nick Verhagen. "Maar dat waren er zaterdag al een stuk meer." Hij verwacht dat zodra er wat meer mond-op-mondreclame is, de punten ook drukker worden. Paulus sluit zich daar bij aan. "Maandag gaan we evalueren hoe het dit weekend is gegaan. Mensen moeten er even aan wennen, maar ik verwacht dat het over een week zeker verdubbeld is", voegt hij toe.

Sneller
Bij de cafés stond dit weekend het merendeel dus toch nog met de CoronaCheck-app klaar. "Dan is zo'n polsbandje voor ons veel sneller", vertelt Yves Smeets van het Maastrichtse café Van Bommel. Bezoekers moeten daar bij binnenkomst nog steeds hun ID-kaart laten zien, maar dat heeft met de leeftijd te maken. "Zonder polsbandje zijn er veel meer obstakels: soms is iemands batterij leeg, moet-'ie zijn telefoon nog opstarten of de app zoeken", gaat Smeets verder. "Nu hoeven we daar niet op te wachten."

Lees ook: Maastrichtse horeca gaat werken met polsbandjes

Experiment
Op drie verschillende punten in de Maastrichtse binnenstad konden bezoekers sinds donderdag hun geldige QR-code inwisselen voor een polsbandje. Daarmee hoeven ze niet steeds hun QR-code tevoorschijn te halen wanneer ze een café in willen. Het is een experiment binnen de gemeente Maastricht om drukte aan de deur tijdens stapavonden te voorkomen. De polsbewijzen gelden op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond, met iedere avond een andere kleur om fraude te vermijden. Hoe lang ze in gebruik blijven, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen