Overslaan en naar de inhoud gaan

Zinkmijn volgens Van Helvert probleem voor telescoop

Geplaatst opvrijdag 24 november 2017 - 5:55

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard probeert via het Benelux-parlement een dam op te werpen tegen de mogelijke komst van een zinkmijn in Plombières.

Die Waalse gemeente ligt vlak over de grens bij het Drielandenpunt in Vaals. Het bedrijf WalZinc heeft een vergunning aangevraagd om proefboringen te doen. Van Helvert pleit er ook voor dat de grensregio's een stem krijgen bij een eventuele vergunningverlening voor proefboringen voor de zinkmijn. De Waalse regering gaat over die vergunning.

Einstein Telescoop
In schriftelijke vragen aan het Comité van Ministers van de Benelux stelt Van Helvert dat de zinkmijn de eventuele komst van de Einstein Telescoop naar het Heuvelland in de weg kan staan. Hij vindt dat onwenselijk en wil weten wat het Ministerscomité daarvan vindt en er eventueel tegen gaat ondernemen.

Zwaartekrachtsgolven
De Einsteintelescoop is een detector van zwaartekrachtgolven en bestaat uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang. Uit onderzoek is gebleken dat de geologie van het Heuvelland het meest geschikt is voor de Telescoop.

Het Benelux-parlement vergadert vrijdag en zaterdag voor het eerst in zijn bestaan in Maastricht. Het Beneluxparlement bestaat uit 49 parlementariërs uit de drie landen en komt drie keer per jaar bijeen. Voorzitter is op dit moment André Postema uit Maastricht. Hij is lid van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Nederland levert 21 leden. Martijn van Helvert is delegatieleider van het Nederlands smaldeel.

De plenaire herfstzitting vindt plaats in het Gouvernement en op de volle agenda staan onder andere grensoverschrijdende spoorverbindingen en de problematiek van grensarbeiders.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen