De eerste vrachttrein vanuit Venlo naar China vertrekt op 20 juni 2020. Dat heeft logistiek bedrijf Cabooter bekend gemaakt.
De verbinding begint met twee goederentreinen treinen per week. Dat moet uiteindelijk een dagelijkse verbinding worden.
Complex
Het Venlose bedrijf is al ruim vier jaar bezig met de verbinding. Die tijd was nodig om problemen op te lossen. "We hebben te maken met verschillende landen waar we doorheen reizen", verklaart Peter Pardoel van Cabooter. "Je gaat van het ene regime naar het andere, van het ene rechtsstelsel naar het ander. Het is heel complex."
Spoorbreedte
Ook zijn de breedte van de sporen niet overal hetzelfde. “In Rusland en de voormalige Sovjet-Unie is er een breder spoor dan bij ons", verklaart Pardoel. “In China hebben ze weer onze maten. Daarom moeten we een complete trein naar de grens rijden en overladen op een andere trein.”
Alternatief voor boot en vliegtuig
Venlo is niet de enige gemeente die een spoorwegverbinding met China wil. Ook steden als Tilburg, Rotterdam en Amsterdam zijn er mee bezig, zo blijkt ook op het Europese Zijderoute Congres dat in Venlo plaatsvindt. “Tot nu worden goederen met het vliegtuig en met schepen naar China en terug vervoerd”, verklaart organisator Van Dijk van het congres. “Maar het vliegtuig is erg duur en vervuilend. Met een schip duurt transport erg lang. De Zijderoute is een goed alternatief.”
Instabiele landen
De Zijderoute is een netwerk van verbindingen om goederen naar China te vervoeren. Die routes gaan per spoor, maar ook gedeeltelijk per schip of truck. Vanuit Venlo duurt de reis ongeveer twee weken. Dat is veel sneller dan met het schip. Maar de zijderoute heeft ook nadelen. Zo moeten de goederen ook door instabiele landen. “Daarom moetje altijd een plan B, C en D hebben”, weet Pardoel.
Groei
Desondanks zet het Venlose bedrijf vol in op de Zijderoute. “Vanuit China reden vorig jaar 1500 treinen naar Europa. Dit jaar al 2500 en dat aantal zal fors toenemen. Daar hopen wij van te profiteren.”