Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijderoute tussen Venlo en China volgend jaar van start

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 20:03

De eerste vrachttrein vanuit Venlo naar China vertrekt op 20 juni 2020. Dat heeft logistiek bedrijf Cabooter bekend gemaakt.

De verbinding begint met twee goederentreinen treinen per week. Dat moet uiteindelijk een dagelijkse verbinding worden.

Complex
Het Venlose bedrijf is al ruim vier jaar bezig met de verbinding. Die tijd was nodig om problemen op te lossen. "We hebben te maken met verschillende landen waar we doorheen reizen", verklaart Peter Pardoel van Cabooter. "Je gaat van het ene regime naar het andere, van het ene rechtsstelsel naar het ander. Het is heel complex."

Spoorbreedte
Ook zijn de breedte van de sporen niet overal hetzelfde. “In Rusland en de voormalige Sovjet-Unie is er een breder spoor dan bij ons", verklaart Pardoel. “In China hebben ze weer onze maten. Daarom moeten we een complete trein naar de grens rijden en overladen op een andere trein.”

Alternatief voor boot en vliegtuig
Venlo is niet de enige gemeente die een spoorwegverbinding met China wil. Ook steden als Tilburg, Rotterdam en Amsterdam zijn er mee bezig, zo blijkt ook op het Europese Zijderoute Congres dat in Venlo plaatsvindt. “Tot nu worden goederen met het vliegtuig en met schepen naar China en terug vervoerd”, verklaart organisator Van Dijk van het congres. “Maar het vliegtuig is erg duur en vervuilend. Met een schip duurt transport erg lang. De Zijderoute is een goed alternatief.”

Instabiele landen
De Zijderoute is een netwerk van verbindingen om goederen naar China te vervoeren. Die routes gaan per spoor, maar ook gedeeltelijk per schip of truck. Vanuit Venlo duurt de reis ongeveer twee weken. Dat is veel sneller dan met het schip. Maar de zijderoute heeft ook nadelen. Zo moeten de goederen ook door instabiele landen. “Daarom moetje altijd een plan B, C en D hebben”, weet Pardoel.

Groei
Desondanks zet het Venlose bedrijf vol in op de Zijderoute. “Vanuit China reden vorig jaar 1500 treinen naar Europa. Dit jaar al 2500 en dat aantal zal fors toenemen. Daar hopen wij van te profiteren.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen