Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijderoute tussen Venlo en China volgend jaar van start

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 20:03

De eerste vrachttrein vanuit Venlo naar China vertrekt op 20 juni 2020. Dat heeft logistiek bedrijf Cabooter bekend gemaakt.

De verbinding begint met twee goederentreinen treinen per week. Dat moet uiteindelijk een dagelijkse verbinding worden.

Complex
Het Venlose bedrijf is al ruim vier jaar bezig met de verbinding. Die tijd was nodig om problemen op te lossen. "We hebben te maken met verschillende landen waar we doorheen reizen", verklaart Peter Pardoel van Cabooter. "Je gaat van het ene regime naar het andere, van het ene rechtsstelsel naar het ander. Het is heel complex."

Spoorbreedte
Ook zijn de breedte van de sporen niet overal hetzelfde. “In Rusland en de voormalige Sovjet-Unie is er een breder spoor dan bij ons", verklaart Pardoel. “In China hebben ze weer onze maten. Daarom moeten we een complete trein naar de grens rijden en overladen op een andere trein.”

Alternatief voor boot en vliegtuig
Venlo is niet de enige gemeente die een spoorwegverbinding met China wil. Ook steden als Tilburg, Rotterdam en Amsterdam zijn er mee bezig, zo blijkt ook op het Europese Zijderoute Congres dat in Venlo plaatsvindt. “Tot nu worden goederen met het vliegtuig en met schepen naar China en terug vervoerd”, verklaart organisator Van Dijk van het congres. “Maar het vliegtuig is erg duur en vervuilend. Met een schip duurt transport erg lang. De Zijderoute is een goed alternatief.”

Instabiele landen
De Zijderoute is een netwerk van verbindingen om goederen naar China te vervoeren. Die routes gaan per spoor, maar ook gedeeltelijk per schip of truck. Vanuit Venlo duurt de reis ongeveer twee weken. Dat is veel sneller dan met het schip. Maar de zijderoute heeft ook nadelen. Zo moeten de goederen ook door instabiele landen. “Daarom moetje altijd een plan B, C en D hebben”, weet Pardoel.

Groei
Desondanks zet het Venlose bedrijf vol in op de Zijderoute. “Vanuit China reden vorig jaar 1500 treinen naar Europa. Dit jaar al 2500 en dat aantal zal fors toenemen. Daar hopen wij van te profiteren.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen