Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziggo kan fluiten naar 268.000 euro na grootschalige fraude

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 12:31

Ziggo grijpt naast een schadevergoeding van ruim 268.000 euro. De internet- en telefoniegigant had deze claim neergelegd bij drie Limburgers die telefoonlijnen gebruikten om op grote schaal fraude te plegen.

De claim van het bedrijf was echter slecht onderbouwd, waardoor Heerlenaar Oscar C. (44) en Bo de B. (38) uit Landgraaf van de rechter niet hoeven te betalen.

Lees ook: Ziggo eist bijna drie ton terug na grootschalige 0900-fraude

Bea de strovrouw
Ook de derde betrokkene, de Heerlense Bea J. (41), hoeft haar portemonnee niet te trekken. Zij speelde overigens de kleinste rol in de frauduleuze praktijken. Bo en Oscar bestelden tientallen Ziggo-pakketten onder een valse naam of op naam van andere mensen. Bea haalde deze pakketten op en bezorgde ze bij de mannen.

0900-gokken
In zo een pakket zit ook een vaste telefoonaansluiting. Deze telefoonlijnen werden door de mannen gebruikt om 0900-nummers mee te bellen. Bo belde bijvoorbeeld naar gokwebsites. Iedere minuut die je belt naar zo'n nummer, levert krediet op om te gokken.

Slecht onderbouwd
Omdat de mannen de Ziggo-abonnementen niet op eigen naam hadden staan, was het voor Ziggo lange tijd onmogelijk om de torenhoge bel- en aansluitingskosten te verhalen. Na een uitgebreid onderzoek kwam het Limburgse trio in beeld. Ziggo maakte een schadeoverzicht, maar dat is naar de smaak van de rechter zo slecht onderbouwd, dat de claim niet ontvankelijk is verklaard.

Geen gevangenis
Het trio ontkwam niet aan een straf, maar hoeft niet meer de gevangenis in. Iedereen kreeg een celstraf die gelijk is aan de tijd die ze in voorarrest hebben doorgebracht. Dat was vooral goed nieuws voor Oscar, de enige die nog vastzat. "Hij is per direct in vrijheid gesteld", bevestigt advocaat Wesley Houben. "Ik ben zeer tevreden. Cliënt is vrij en hoeft niet te betalen, precies waar ik voor heb gepleit."

Erg opgelucht
Overigens bestaat er voor Ziggo nog een mogelijkheid om het bedrag via de civiele rechter alsnog te claimen. "Dat klopt", zegt advocaat Raimon Maessen, die Bo bijstaat. "Maar op basis van dit dossier is de claim afgewezen. Dit is een uitstekend resultaat. Cliënt hoeft niet terug naar de gevangenis en kan weer vooruit kijken. Hij is erg opgelucht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen