Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziggo kan fluiten naar 268.000 euro na grootschalige fraude

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 12:31

Ziggo grijpt naast een schadevergoeding van ruim 268.000 euro. De internet- en telefoniegigant had deze claim neergelegd bij drie Limburgers die telefoonlijnen gebruikten om op grote schaal fraude te plegen.

De claim van het bedrijf was echter slecht onderbouwd, waardoor Heerlenaar Oscar C. (44) en Bo de B. (38) uit Landgraaf van de rechter niet hoeven te betalen.

Lees ook: Ziggo eist bijna drie ton terug na grootschalige 0900-fraude

Bea de strovrouw
Ook de derde betrokkene, de Heerlense Bea J. (41), hoeft haar portemonnee niet te trekken. Zij speelde overigens de kleinste rol in de frauduleuze praktijken. Bo en Oscar bestelden tientallen Ziggo-pakketten onder een valse naam of op naam van andere mensen. Bea haalde deze pakketten op en bezorgde ze bij de mannen.

0900-gokken
In zo een pakket zit ook een vaste telefoonaansluiting. Deze telefoonlijnen werden door de mannen gebruikt om 0900-nummers mee te bellen. Bo belde bijvoorbeeld naar gokwebsites. Iedere minuut die je belt naar zo'n nummer, levert krediet op om te gokken.

Slecht onderbouwd
Omdat de mannen de Ziggo-abonnementen niet op eigen naam hadden staan, was het voor Ziggo lange tijd onmogelijk om de torenhoge bel- en aansluitingskosten te verhalen. Na een uitgebreid onderzoek kwam het Limburgse trio in beeld. Ziggo maakte een schadeoverzicht, maar dat is naar de smaak van de rechter zo slecht onderbouwd, dat de claim niet ontvankelijk is verklaard.

Geen gevangenis
Het trio ontkwam niet aan een straf, maar hoeft niet meer de gevangenis in. Iedereen kreeg een celstraf die gelijk is aan de tijd die ze in voorarrest hebben doorgebracht. Dat was vooral goed nieuws voor Oscar, de enige die nog vastzat. "Hij is per direct in vrijheid gesteld", bevestigt advocaat Wesley Houben. "Ik ben zeer tevreden. Cliënt is vrij en hoeft niet te betalen, precies waar ik voor heb gepleit."

Erg opgelucht
Overigens bestaat er voor Ziggo nog een mogelijkheid om het bedrag via de civiele rechter alsnog te claimen. "Dat klopt", zegt advocaat Raimon Maessen, die Bo bijstaat. "Maar op basis van dit dossier is de claim afgewezen. Dit is een uitstekend resultaat. Cliënt hoeft niet terug naar de gevangenis en kan weer vooruit kijken. Hij is erg opgelucht."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen