Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziggo eist bijna drie ton terug na grootschalige 0900-fraude

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 15:56

Internet- en telefoniegigant Ziggo wil ruim 268.000 euro terug van drie Limburgers, die op grote schaal fraude hebben gepleegd met telefoonlijnen van Ziggo.

Justitie ziet de Heerlense verdachte Oscar C. (44) en Bo de B. (38) uit Landgraaf als kopstukken. Zij belden 0900-nummers via Ziggo-abonnementen die ze onder valse voorwaarden afsloten.

Alles-in-één
Oscar en Bo bestelden via aliassen of op naam van derden tientallen alles-in-één-pakketten van Ziggo, waar ook een vaste telefoonlijn bij wordt geleverd. Met zo'n lijn werd er vervolgens naar 0900-nummers gebeld van bijvoorbeeld gokwebsites.

Gratis gokken
Als je lang naar een dergelijk goknummer belt, krijg je krediet op de gokwebsite. Met dat krediet kan je weer gokken en de winst wordt uitgekeerd in echt geld. Door via valse namen Ziggo-pakketten te gebruiken, kon Bo gratis gokken en daarmee geld verdienen. Hij verdiende daar zeker 6500 euro mee, maar dat geld vergokte hij naar eigen zeggen ook weer.

Ingewikkelde fraude
Zijn kameraad Oscar gokte niet, maar belde wel andere 0900-nummers. Als je zo'n nummer lang genoeg belt, krijg je een code. Een dergelijke code is weer geld waard; geld dat je kunt innen met een speciale creditcard. "Ingewikkeld", erkent Oscar. "Het is me ook niet echt gelukt. Ik heb er misschien een paar duizend euro mee verdiend."

Tientallen pakketten
Volgens justitie handelden de heren op slinkse wijze. De pakketten werden besteld, maar ze lieten deze naar afhaalpunten sturen. Daar werden de Ziggo-pakjes weer opgehaald door anderen, onder wie medeverdachte Bea J. (41) uit Heerlen. Zij alleen al wordt gelinkt aan 59 pakketten. Een andere vrouw zou vijftien pakketten hebben opgehaald.

Tonnen schade
Ziggo claimt 268.000 euro schade te hebben geleden en heeft dat bedrag ook gevorderd. Die claim haalt mogelijk de eindstreep niet; advocaten Raimon Maessen (Bo), Wesley Houben (Oscar), de rechter én justitie vinden de vordering onvoldoende onderbouwd. De politie schetst de schade op 218.000 euro. Op een later moment doet de rechter uitspraak over de Ziggo-claim.

Geen gevangenis
Justitie wil wel dat betrokkenen een (voorwaardelijke) celstraf krijgen, maar doordat alle verdachten al geruime tijd in voorarrest hebben doorgebracht, zouden ze niet meer hoeven zitten. Maessen en Houben plaatsen desondanks de nodige kanttekeningen. "Volgens Ziggo speelde dit 2,5 jaar, maar daar is geen bewijs voor", zegt Maessen. "Mijn cliënt zegt dat hij dit een half jaar heeft gedaan."

Klakkeloos overgenomen
Ook Houben betwist de periode die Ziggo en justitie aanhouden. "Ziggo heeft een gebrekkig overzicht aangeleverd en dat is klakkeloos overgenomen door politie en justitie", zegt hij. "Er worden dwarsverbanden gelegd die niet kunnen worden bewezen." Beide advocaten zetten in op gedeeltelijke vrijspraak.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen