Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziggo eist bijna drie ton terug na grootschalige 0900-fraude

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 15:56

Internet- en telefoniegigant Ziggo wil ruim 268.000 euro terug van drie Limburgers, die op grote schaal fraude hebben gepleegd met telefoonlijnen van Ziggo.

Justitie ziet de Heerlense verdachte Oscar C. (44) en Bo de B. (38) uit Landgraaf als kopstukken. Zij belden 0900-nummers via Ziggo-abonnementen die ze onder valse voorwaarden afsloten.

Alles-in-één
Oscar en Bo bestelden via aliassen of op naam van derden tientallen alles-in-één-pakketten van Ziggo, waar ook een vaste telefoonlijn bij wordt geleverd. Met zo'n lijn werd er vervolgens naar 0900-nummers gebeld van bijvoorbeeld gokwebsites.

Gratis gokken
Als je lang naar een dergelijk goknummer belt, krijg je krediet op de gokwebsite. Met dat krediet kan je weer gokken en de winst wordt uitgekeerd in echt geld. Door via valse namen Ziggo-pakketten te gebruiken, kon Bo gratis gokken en daarmee geld verdienen. Hij verdiende daar zeker 6500 euro mee, maar dat geld vergokte hij naar eigen zeggen ook weer.

Ingewikkelde fraude
Zijn kameraad Oscar gokte niet, maar belde wel andere 0900-nummers. Als je zo'n nummer lang genoeg belt, krijg je een code. Een dergelijke code is weer geld waard; geld dat je kunt innen met een speciale creditcard. "Ingewikkeld", erkent Oscar. "Het is me ook niet echt gelukt. Ik heb er misschien een paar duizend euro mee verdiend."

Tientallen pakketten
Volgens justitie handelden de heren op slinkse wijze. De pakketten werden besteld, maar ze lieten deze naar afhaalpunten sturen. Daar werden de Ziggo-pakjes weer opgehaald door anderen, onder wie medeverdachte Bea J. (41) uit Heerlen. Zij alleen al wordt gelinkt aan 59 pakketten. Een andere vrouw zou vijftien pakketten hebben opgehaald.

Tonnen schade
Ziggo claimt 268.000 euro schade te hebben geleden en heeft dat bedrag ook gevorderd. Die claim haalt mogelijk de eindstreep niet; advocaten Raimon Maessen (Bo), Wesley Houben (Oscar), de rechter én justitie vinden de vordering onvoldoende onderbouwd. De politie schetst de schade op 218.000 euro. Op een later moment doet de rechter uitspraak over de Ziggo-claim.

Geen gevangenis
Justitie wil wel dat betrokkenen een (voorwaardelijke) celstraf krijgen, maar doordat alle verdachten al geruime tijd in voorarrest hebben doorgebracht, zouden ze niet meer hoeven zitten. Maessen en Houben plaatsen desondanks de nodige kanttekeningen. "Volgens Ziggo speelde dit 2,5 jaar, maar daar is geen bewijs voor", zegt Maessen. "Mijn cliënt zegt dat hij dit een half jaar heeft gedaan."

Klakkeloos overgenomen
Ook Houben betwist de periode die Ziggo en justitie aanhouden. "Ziggo heeft een gebrekkig overzicht aangeleverd en dat is klakkeloos overgenomen door politie en justitie", zegt hij. "Er worden dwarsverbanden gelegd die niet kunnen worden bewezen." Beide advocaten zetten in op gedeeltelijke vrijspraak.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen